Rande naslepo můžou zažít čtenáři v Liberci. Knihovna půjčuje „utajené“ knižní tituly

6. říjen 2016

Na rande naslepo můžou jít čtenáři Krajské knihovny v Liberci. Nepotkají při něm ale žádného neznámého člověka. Jejich partnerem bude totiž náhodně vybraná kniha, kterou si odnesou domů v neprůhledném obalu. Akci, která má pobavit, ale i podpořit čtenářství pořádají knihovníci v rámci celorepublikového Týdne knihoven.

V oddělení všeobecné knihovny je hned u vchodu stůl, na kterém je hromada knih zabalených do bílých papírů. „Tady si člověk může vybrat, a pak si to vezme domů, zkusím to, detektivku. Tuhle zelenou, rozbalím si ji až doma a uvidím,“ říká čtenářka Ludmila Horecká. Jestli to bylo dobré, nebo špatné „knižní rande“, se čtenářka dozví až doma.

Máte chuť na detektivku? Vezměte si balíček se zelenou stužkou

Bílé balíčky se odlišují barvou stužek. „Máme tři barvy – červenou stužku s knihami romantickými, zelenou s detektivkami a modrou s klasickými romány,“ vysvětluje Marek Sekyra, vedoucí všeobecné knihovny a pokračuje: „Každý čtenář si může vybrat naslepo knihu, kterou si myslí, že by si chtěl půjčit. Doma teprve zjistí, co si půjčil, a zda ho kniha zaujme.“

Rande naslepo v liberecké knihovně

O rande naslepo je v liberecké knihovně zájem. „Už asi tak polovina knih zmizela. Původně jsme zabalili asi sto knih a máme asi tak padesát, budeme muset dobalovat ke konci týdne,“ dodává Sekyra.

Rande naslepo je jednou z řady akcí pořádaných v Liberci v rámci Týdne knihoven. Ředitelka knihovny Blanka Konvalinková popisuje další: „Je to křest Kalmanachu kruhu autorů Liberecka, módní retro-literární přehlídka, hudební pořad na retro téma, divadlo pro děti i pro dospělé a amnestie pro čtenáře, která platí také celý tento týden.“

Na rande naslepo, ale i na další akce mohou čtenáři liberecké knihovny zajít až do 8. října.

Čtenářka liberecké knihovny
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio