Revoluční ulice v Liberci už není pěší zónou. Radnice vyhověla obchodníkům

Chodci přecházející Revoluční ulici v Liberci si musí dát od dneška větší pozor. Magistrát dal na stížnosti obchodníků, kterým během uplynulých dvou let klesaly tržby, zrušil pěší zónu a pustil do ulice opět automobilovou dopravu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pěší zóna v oblasti Kobližné a Poštovské v Brně je častým působištěm pouličních prodejců

Pěší zóna v oblasti Kobližné a Poštovské v Brně je častým působištěm pouličních prodejců | Foto: Vladan Dokoupil

Jako jeden z prvních přivítal příliv zákazníků obuvník Martin Maslin.

„Když nám klesají kšefty a všichni, co podnikáme, jsme na tom docela špatně, tak pro nás je přínos, že se ulice zpátky otevřela. Lidé tady mohou jezdit auty, zaparkovat, větší věci od nás odvézt. Prostě ideální stav pro nás," říká podnikatel.

Podobně rádi jsou květináři, majitelé obchodů s oděvy nebo cestovní kanceláře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Revoluční ulice v Liberci už není pěší zónou. Reakce občanů zjišťovala Ivana Bernáthová

Řidič Radek jako jeden z prvních v Revoluční ulici po dvou letech opět zaparkoval a zašel si do jednoho z obchůdků. „Myslím si, že teď sem bude chodit víc lidí," míní.

Paní Lenka ale krčí rozpačitě rameny. „Vadí mi to, musím se víc rozhlížet. Ale co naděláme," poznamenala.

Liberečanka navíc připomíná, že zrušení části pěší zóny jde proti současnému evropskému trendu, který upřednostňuje klidná centra měst bez automobilové dopravy. Jsou ale chodci, kterým auta v Revoluční ulici nevadí.

„Já se snažím být opatrná a myslím si, že zase to objíždění města taky není dobré. A když se lidi dohodnou, tak to taky půjde," konstatuje důchodkyně, podle níž se kvůli objíždění Revoluční ulice často ucpávaly Rumunská a Lipová ulice a v navazujících Široké a Barvířské ulici v posledních letech zkrachovala spousta krámků, které měla ráda.

V ulici bude i pruh pro cyklisty

Podle Zuzany Minstrové z libereckého magistrátu je Revoluční ulice jednosměrná a platí na ní maximální 30 kilometrová rychlost. Dopravní režim se tam ještě změní, a to kvůli cyklistům.

„Protože v budoucnu by tady měl vzniknout obousměrný pruh pro cyklisty. Měl by být namalován v Revoluční ulici v tom místě, kde teď parkují auta, a parkovací místa by se měla přesunout naproti," vysvětluje Zuzana Minstrová.


Zvětšit mapu

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme