Řidiče v létě ohrožuje horko, pobíhající psi a nedostatek tekutin

31. červenec 2015

Letos v létě zaznamenali policisté na Českolipsku o třicet dopravních nehod víc, než loni ve stejném období. Většinou jsou na vině motoristé, přesto na ně v létě čekají mnohá rizika. Zatímco v zimě řidiče často ohrožuje nesjízdná vozovka, v létě musejí dávat pozor na pobíhající psy nebo děti u silnic.

„V letošním roce jsme už vyšetřovali 217 dopravních nehod. To je oproti loňsku nárůst o 31 dopravních nehod. Letos nám za toto období zemřeli čtyři lidé, v loňském roce to byl pouze jeden člověk," vypočítává počet nehod od 1. června vedoucí českolipského Dopravního inspektorátu Martin Markl.

Nejvíce dopravních nehod zavinili samotní řidiči. V létě ohrožují řidiče nejen lesní, ale i domácí zvířata. Od začátku června českolipská policie vyšetřovala už více než 30 takových případů.

Podle Martina Markla není dobré se snažit zvířeti vyhnout: „Přímo se střetnout například se psem může mít menší následky, než zkoušet výhybné manévry, například do protisměru, kde může jet vozidlo. Pak může dojít k fatálním následkům na lidských životech. Takový případ se stal v Novém Boru, kdy se řidička snažila vyhnout střetu se psem. Bohužel při této nehodě zemřel spolujezdec."

Podle vedoucího koordinátora Besipu pro Liberecký kraj Miroslava Kláska čekají v létě na řidiče i další rizika: „Můžeme přijet do míst, kde nejsme zvyklí na pohyb dětí. Děti jsou o prázdninách rozjívené a mohou běhat přes silnice, zejména v okolí vodních nádrží a vesnic. Na to je třeba dávat velký pozor a teplo pozornosti moc nepomáhá."

I za volantem by se měl dodržovat pitný režim a v případě náznaku únavy zastavit, odpočinout si a dát si třeba i kávu. Českolipská policie eviduje i případ kdy došlo k tragické dopravní nehodě v důsledku infarktu řidiče.

Spustit audio