Řidiči autobusů uvažují o stávce. Platy se jim zvedly jen minimálně

Řidiči autobusů v Libereckém kraji mluví o stávce. Podle jejich lednových výplatních pásek dostali přidáno jen minimálně. Někteří dokonce brali méně. Problémem je podle odborového svazu dopravy metodika ministerstva práce. Místo navýšení základního tarifu mzdy totiž zahrnula i nenárokové složky. V praxi pak řidiči, kteří víc čekají, dostávají víc peněz než ti, kteří jezdí.

„Jsem velmi zklamaný. Očekával jsem navýšení, výsledek je, že mám míň – o dva tisíce sedm set, veškeré příplatky a prémie jsou pryč,“ říká při pohledu na výplatní pásku řidič autobusu Libor Dresler. „Uvažoval jsem o odchodu, ale jsem tu už hodně dlouho, mám k tomu vztah. Za rok se to může změnit, odchod ještě zvažuji,“ dodává.

Na svém platu jsem skoro žádné navýšení nezaznamenal, hodiny jezdím stejně jako dřív a výplata je stále stejná. Pokud bude stávka, půjdu do ní. řidič Jaroslav Škoda

Jak je možné, že někteří řidiči nedostali přidáno, někteří jsou v mínusu a někteří v plusu, vysvětluje předseda základní organizace odborového svazu dopravy Jiří Kuchynka „Zachovali jsme se přesně v dikci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR tak, že nám zrušili prémie, které rozpustili do základní úrovně minimální mzdy, přidali na čekačkách a příplatek za nepříznivé pracovní podmínky.“

„Každý řidič to má jinak – každý jezdí jiný turnus. Někteří čekají míň a nemají tam příplatek za ztížené pracovní podmínky, který je podmíněný 90 minutami čekání. Proto dochází k rozdílům v platech řidičů,“ vysvětluje Kuchynka.

Čtěte také

Podle Kuchynky je otázka stávky řidičů autobusů stále otevřená. „Členové odborového svazu s tím na mě tlačí. Nejdříve bychom se ale měli spojit s ostatními odborovými svazy, které v kraji jsou,“ dodává.

Podle vyjádření největšího autobusového dopravce v Libereckém kraji společnosti BusLine firma vyplatila mzdy podle nařízení vlády a metodiky Ministerstva práce a sociálních věcí. Jestli se řidiči ke stávce připojí, rozhodne zítra (22. 2.) předsednictvo odborového svazu dopravy.

autor: Eva Malá
Spustit audio