Rozjezdy roku v Libereckém kraji mají vítěze. Vyhrála alternativní Mateřská škola skřítka Ostružinky

23. duben 2015

Mateřská škola skřítka Ostružinky, pekárna pro mazlíčky nebo portál českých soutěží volejbalu. To jsou začínající firmy v Libereckém kraji, které nejvíce zaujaly porotu letošní soutěže Rozjezdy roku. Podporuje hlavně ty, které ohrožuje nezaměstnanost. Například rodiče s malými dětmi nebo čerstvé absolventy. Letos se přihlásilo 17 začínajících podnikatelů.

Vítězem rozjezdů roku v Libereckém kraji je Pavlína Štěpánková, která vymyslela, že by mohla založit Mateřskou školu skřítka Ostružinky. Čím je ta vaše školka jedinečná?

„Bude blízká přírodě, bude v krásné, malebné vesničce Svojkov poblíž Nového Boru. Budeme mít vlastní bylinkovou zahrádku, kterou si budeme tvořit spolu s rodiči. Těšíme se na to, že si tam budeme pěstovat vlastní zeleninu a s dětmi navštěvovat dvě kozí farmy, koníky, včelaře a skláře.“

Se svojí pekárnou pro mazlíčky uspěly matka s dcerou Denisa a Hana Veselých. Jak je napadlo otevřít pekárnu pro zvířátka? Bude mít podle nich jejich pekárna na trhu uplatnění?

„Původně s tím nápadem přišla kamarádka maminky. A je to z důvodu nedostačující výroby nebo kvality těch pamlsků na trhu. „Pečeme obě na střídačku. Testujeme to na psech, my to chutnáme a potom tedy ostatní. Vyrábíme ne tedy vyloženě sladké, ale třeba z ovoce nebo s mrkví jsou sladší, pak například sýrové, masové.“

Čtěte také

Domácích mazlíčků je daleko více - například králíci, křečci, morčata, papoušci. Dělají něco i pro tato zvířátka?

„Děláme a teď se i chystáme začít dělat pamlsky pro koně, protože tam je veliká díra na trhu.“

Porotu v Liberci zaujal také výsledkový portál českých soutěží volejbalu. Dominik Ducháč z České Lípy s propagací sportu skončil na třetím místě. Rozjezdy roku dnes vyhlásí také v Ústí nad Labem. Celostátního vítěze budeme znát v červnu.

autor: Eva Malá
Spustit audio