Rychlejší jízda na některých místech v kraji. Místo 90 povolili 110 km/h

Na některých silnicích v okolí krajského města se objevily značky, které nově upozorňují na nejvyšší povolenou rychlost. Dřív byla v těchto úsecích devadesátka, dnes tam můžou řidiči jet stodesítkou.

Podle Jana Čápa, vedoucího krajského odboru dopravy, jde nově třeba o silnici od liberecké arény až po městskou část Kunratice. Rychlost by se měla zvýšit na úsecích silnice číslo I/35 z Liberce na Chrastavu a Bílý Kostel nad Nisou. Značky se umisťují právě v těchto dnech.

Na libereckém městském okruhu zůstává ale 90 kilometrů v hodině. Zpomalit musí řidiči taky v oblasti Bedřichovky, kde jsou zastávky autobusové dopravy. Přes liberecký tunel se bude moci projíždět pořád sedmdesátkou.

Nejvyšší povolená rychlost se na některých úsecích silnic podle kraje změnila kvůli tomu, že komunikace zkrátka vyhovuje, aby se na ní jezdilo rychleji. Dřív nebylo možné rychlost zvýšit, protože to neumožňovaly zákony. V platnost pak vešla novela zákona o pozemních komunikacích. Motoristé v Libereckém kraji si na to ale museli počkat.

Zavedení vyšší rychlosti se zdrželo, protože Ředitelství silnic a dálnic muselo nejprve změnu projednat s policií i krajským úřadem. Právě policie měla řadu připomínek. Podle policejního mluvčí Vojtěcha Robovského to byly připomínky k místům, kde jsou zastávky hromadné dopravy, třeba zmíněná Bedřichovka. Zvýšení rychlosti vyznačené právě značkami funguje na některých úsecích 2 až 3 týdny, i když to zákon povoloval mnohem dřív.

Zvýšení rychlosti na 110 km/h
autor: jch
Spustit audio