Sbírá slova a vystavuje je v galerii. Přidejte další, vyzývá lidi německá výtvarnice Fischer

Svou tvorbu představuje v Oblastní galerii v Liberci německá výtvarnice žijící v Praze – Birgitt Fischer. Pro Liberec připravila malbu stromů na rýžovém papíře, ale i vlastní moderní pojetí tradičních krojů ze svého rodiště, z Offenburgu. Největší část grafického kabinetu galerie ale zaujímá sbírka německých a českých slov.

Malířka sbírá slova, která jí v obou jazycích znějí podobně, v Liberci je napsala na zeď galerie a vytvořila tak speciální slovník zaznamenávající podobnosti němčiny a češtiny. Na přibližně čtrnáct metrů dlouhé zdi sepsala Fischer 250 slov.

Německo-česká tabule Birgitt Fischer

„Přišla jsem před téměř deseti lety, studovala jsem tu. Nic česky jsem nerozuměla, český jazyk byl jako hudba. Seděla jsem v tramvaji, slyšela hudbu a občas jsem nějakému slovu rozuměla,“ vzpomíná Birgitt. Výstavou nazvanou německy i česky Zwischen den Wäldern – Mezi lesy – se Oblastní galerie v Liberci společně s autorkou zapojuje do Česko-německého kulturního jara 2017.

Připište tam taky něco!

Birgitt Fischer slova sbírá už od roku 2008 a její projekt pokračuje na webových stránkách, návštěvníci galerie se můžou zapojit na částečně „interaktivní“ výstavě a připsat na dlouhou zeď nějaké to slovo. „Birgitt Fischer bude určitě ráda, když to zájemci doplní o svá vlastní slova,“ říká kurátorka výstavy Markéta Kroupová a dodává: „Vymyslet něco originálního dá práci, ale věřím tomu, že naši hosté něco vymyslí.“

K výstavě Mezi lesy připravila galerie komentovanou prohlídku v českém jazyce, a to 22. června v půl jedenácté dopoledne, výstava potrvá až do třetího září.

Birgitt Fischer
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio