Semilská městská nemocnice má nové operační sály. Je to jedna z cest k její záchraně?

24. duben 2015

Skalpel prosím, zaznělo dnes (24.4.) po několikaměsíční přestávce poprvé na jednom z operačních sálů semilské městské nemocnice. Chirurgické sály prošly rozsáhlou modernizací a dostaly špičkové lékařské vybavení.

„Je tady nové C rameno, což je pojízdný rentgen, který se používá během operačního výkonu. Tahle moderní C ramena požaduje Evropská unie kvůli bezpečnosti pro pacienty a lékaře. Umějí přesně spočítat dávku, kterou může být pacient maximálně ozářený, Budeme na pacienty svítit mnohem méně, protože rameno lépe zaměřuje tkáně, má laserové zaměřovače, je to prostě technologický krok dopředu,“ ukazuje na jeden z nových přístrojů primář ortopedie Peter Stica.

Celá technologie je podle primáře energeticky úsporná, moderní jsou i sterilizátory, které samy vyvíjejí páru. Lékaři a pacienti mají teď příjemné zázemí, dospávací pokoj po operačních výkonech je hned u sálů, což je pro zdravotnický personál a pacienty velmi pohodlné. Lékaři se tady zaměří zejména na ortopedické výkony, sály jsou ale vhodné i pro cévní operace.

Nemocnici chybějí chirurgové a internisté

Peter Stica se chce do budoucna zaměřit i na operace páteře. Pacientů s bolestmi páteře je podle něj čím dál víc. „Řada těch stavů, které se zdlouhavě léčí ambulantně léky, analgetiky nebo rehabilitací, s minimálním efektem, tak se dá dobře odoperovat.“


Na ortopedii je podle Sticy odborníků dost, v nemocnici ale chybějí chirurgové a internisté. Situace je už několik měsíců kritická, město Semily se proto rozhodlo spolupracovat s nedalekou jilemnickou nemocnicí, která jim vypomůže s internou. Jestli zůstane v Semilech chirurgie i do budoucna je ale zatím s otazníkem.

O budoucnosti nemocnice při jednáních s Jilemnicí a Libercem

Není vyloučené, že v Semilech bude pouze chirurgická ambulance a složitější případy se budou řešit v Jilemnici, říká starostka Lena Mlejnková z Volby pro Semily. Ta zdůrazňuje, že po tom, co obě města a nemocnice oficiálně kývly na spolupráci, se teď musí rychle dohodnout na její formě. Tedy na tom, co kdo bude dělat, jaké činnosti budou mít společné a jak bude vypadat ekonomika.

Čtěte také

„Snažíme se koordinovat s Jilemnicí, jak s městem, tak i s nemocnicí, abychom ty termíny co nejvíc zkrátili. Chtěli bychom to stihnout do prázdnin.“

Nový dospávací pokoj pro pacienty po operacích

Ředitel jilemnické nemocnice Jiří Kalenský, který je zastupitelem města za ODS, je ale přesvědčený o tom, že je nutné i nadále spolupracovat s Krajskou nemocnicí v Liberci, která stále posílá do Semil své chirurgy.

„Takže nás čeká ještě jednání s ředitelem Luďkem Nečesaným, abychom nejen pro období, kdy tady budeme hledat nějaká východiska, ale i kdy v Liberci bude probíhat rozsáhlá rekonstrukce, tak tam určitě budou kladené nároky na prostor, takže budeme v tomto kontextu hledat i pomoc pro libereckou nemocnici v zájmu Libereckého kraje.“

Podle ředitelky semilské nemocnice Aleny Kuželové v kraji chybějí zejména lůžka specializované následné péče.

„Medicína se vyvíjí velmi rychle kupředu, doba hospitalizace se zkracuje, tudíž akutních lůžek je potřeba méně. Před deseti lety pacienti leželi v nemocnici týden až 14 dní se žlučníkem, teď je to záležitost jednodenní chirurgie. Potřebujeme ale teď více lůžek pro doléčování. Souvisí to ostatně i s demografickým vývojem, jak nám stárne populace,“ nastiňuje jednu z možností budoucího zaměření a tím i záchrany semilské nemocnice její ředitelka.

Spustit audio