Semilské muzeum oslaví 55 let a chce rozšířit své sbírky

27. listopad 2014

Semilské muzeum chce rozšířit u příležitosti oslav svých 55. narozenin své sbírky. Pomoci mohou i lidé, kteří prohledají své půdy nebo sklepy. Mohou totiž muzeu darovat staré a nepotřebné věci, které tam najdou.

Pro nás to bude krásný dárek k narozeninám - to je zpráva, kterou teď Muzeum a Pojizerská galerie v Semilech vzkazuje nejen obyvatelům města, ale i lidem z celého Pojizeří. Muzeum se zatím může pochlubit depozitářem, kde je 35 000 předmětů.

Milovnice starých věcí, ale zároveň i dlouholetá mecenáška semilského muzea je paní Věra Blažková. V Semilech její předci žijí od nepaměti a muzeum už podarovala malovanými ručně vyráběnými sáněmi nebo kočárkem, ve kterém se vozila i ona sama. Paní Blažková má pro muzeum připravených ještě řadu dalších pokladů. Mezi nejcennější přírůstky ve sbírce muzea patří také jeden velmi starý obraz.

Přispěvatelů muzeum zatím moc nemá. V poslední době jich přišlo jen pět. Za to darovali velmi unikátní věci - například kabelku z dřevěných korálků, automat na výrobu cukrovinek nebo výherní automat ze čtyřicátých let minulého století.

autor: Eva Malá
Spustit audio