Senioři v Liberci dělají keramiku srdcem. Za své výrobky sbírají ocenění

Paní Agáta Kristýna Morávková z Liberce je vyučená kadeřnice. Před dvěma lety, ve svých 84 letech, začala pracovat s hlínou. Tvoří v keramické dílně Burianka v Liberci, současně s dalšími jedenácti seniory z Centra zdravotní a sociální péče. Právě pro ně je keramika novou láskou a často i jedinou životní náplní. Řada z nich je úspěšná také ve výtvarných soutěžích.

Například šestaosmdesátiletá Agáta Kristýna Morávková chodí do keramické dílny druhým rokem a už má na kontě velký úspěch. „Účast v soutěži Sklo v keramice, soutěž trvala celý rok a paní Morávková obsadila třetí místo v kategorii nad 14 let,“ vysvětluje s úsměvem Marie Sokolová, která keramickou dílnu vede. „Byli jsme rádi, že jsme se do nějaké kategorie vešli,“ dodává.

„Strašně mě to rozesmálo a potěšilo, že jsem se vešla do kategorie od 14 let,“ říká Agáta Kristýna Morávková a pokračuje: „Jsem tady šťastná, na všechno tady zapomenu, s hlínou se mazlím, když se mi to nepovede, tak to zmačkám. Jsou tady moc milá děvčata.“

Senioři z keramiky vyrábějí třeba i úžasné dortíky, po kterých nepřiberete ani deko

„Pro tyto klienty je to, myslím, nový smysl života, že nejsou jen na pokoji a nedívají se do stropu,“ uzavírá vedoucí dílny Marie Sokolová.

Rukama klientů keramické dílny Burianka ročně projdou stovky kil hlíny. Každý výrobek tvoří s láskou.

Keramická dílna Burianka v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio