Sesunutý blok skály u Nového Boru bude řidiče brzdit ještě několik měsíců

Příjezd do Nového Boru od Liberce komplikuje sesunutý blok skály. Kdo a kdy problém vyřeší, zatím není jasné. S nebezpečným svahem nad silnicí se město snaží něco udělat už několik let. Zatím bezvýsledně.

Na silnici, která vede z Nového Boru na Liberec, v současné době jezdí řidiči pouze jedním pruhem, doprava je řízena semaforem. Jezdí se pruhem, který je dál od svahu, kde se uvolnil kus pískovcové skály. „Když sleduju, jak je to popraskané, není to zřejmě bezpečné,“ říká Jaroslav Kašík, majitel pneuservisu, který je nedaleko místa.

Nemáme nic proti zabezpečení skalního masivu, ale myslíme, že řešit přeložku elektrického vedení by měl správce vedení. Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy LK

Problém už od roku 2012

„Problém se datuje už od roku 2012, kdy v dubnu došlo k sesuvu kamenných bloků na vozovku silnice,“ vzpomíná Libor Lamata, vedoucí odboru dopravy v Novém Boru. Město chtělo už dříve po majiteli silnice, tedy Libereckém kraji, aby skálu zabezpečil. „Od roku 2012 jsme postupně ukládali nejdříve Krajské správě silnic, poté Libereckému kraji nařízení na odstranění tohoto zdroje ohrožení silnice, nyní máme zpracovaný i znalecký posudek, ze kterého vyplynulo, že ke zřícení může dojít kdykoliv,“ říká Lamata, podle kterého se Liberecký kraj do rozhodnutí města odvolal. I přesto, že na sanaci má čas do roku 2019.

Proč se Liberecký kraj opět odvolal, vysvětluje vedoucí odboru dopravy Jan Čáp: „Libereckému kraji bylo nařízeno zřídit přeložku elektrického vedení, to se nám nelíbí. Nemáme nic proti zabezpečení skalního masivu, ale myslíme, že řešit přeložku elektrického vedení by měl správce vedení.“ Podle mluvčí společnosti ČEZ Soni Holingerové Hendrychové zatím o přeložku nepožádal: „Zatím nás nikdo nekontaktoval, nicméně jsme ochotni okamžitě jednat a vedení, které zde vede zaizolovat, nebo přeložit.“

Omezení kvůli skále u vjezdu do Nového Boru

Energetici totiž nemůžou udělat přeložku jen o své vůli, podle energetického zákona přeložku zaplatí žadatel. Kdo to tedy bude, zatím jasné není. Kraj – i přestože se odvolal – připravuje zahájení projekčních prací k sanaci skály u silnice.

Spustit audio