Skatepark v Novém Boru se dočká opravy za ušetřené peníze na zimní údržbu

16. březen 2015

Skatepark na autobusovém nádraží v Novém Boru na Českolipsku je skoro tři čtvrtě roku zavřený. Pro veřejnost se uzavřel loni v létě, když inspekce zjistila, že je v havarijním stavu. Milovníci skateboardu a trialových kol zatím jezdí do Kamenického Šenova nebo České Lípy. Teď by oprava skatepraku mohla začít - za peníze ušetřené na zimní údržbě.

Skatepark v Novém Boru je ze všech stran oplocený. Přes samotné pletivo je ještě natažená páska ZÁKAZ VSTUPU. I speciální povrch, který jednotlivé prvky kryl je pryč a je vidět bednění z prken.

„Je to škoda, protože to bylo i na hezkém místě a lidem to asi nevadilo. My máme v Šenově skatepark a tam je to mezi zahrádkami, takže tam s tím byl problém. Tady je to lepší. I ze Šenova nás jezdilo třeba pět, šest lidí a tady v Boru nemáme náhradu, takže jezdíme jen sem. Do České Lípy nejezdíme, protože to bylo o dost dál a ani nás to tak nebavilo. Tady se navíc kolikrát sešla dobrá parta. Rampy tu byly dobré, i při pádech to bylo měkčí,“ vzpomíná jeden ze skateboardistů David Dirigl.

„Tento skatepark byl vystavěn v roce 2008 a následně se počítalo s tím, že bude mít střechu. Ty prvky nejsou vystavěny na povětrnostní podmínky. My jsme se to snažili v roce 2011 trošku vylepšit tím, že dáme speciální barvu. Ta ale bohužel vydržela pouze tři roky,“ vysvětluje Petr Škop, vedoucí technické správy města Nový Bor.

Na jednotlivých prvcích chybí i povrchy, je tam pouze to dřevěné bednění.

„Částečně jsme to demontovali pomocí veřejně prospěšných pracovníků, takže v tuto chvíli to vypadá opravdu tristně. Neustále sem chodily děti jezdit a měli jsme strach, aby se někomu něco nestalo. Z tohoto důvodu jsme to preventivně částečně demontovali, aby sem nikdo nechodil.“

Některé sjezdy jsou vysoké od dvou až do tří metrů.

„Ten park dostane úplně jinou podobu. V současné době se provádí projektová dokumentace k výběrovému řízení a ty prvky dostanou novou podobu,“ vysvětluje starosta Nového Boru Jaromír Dvořák ze Starostů pro Liberecký kraj.

„Nový Bor teď počítá s celkovou rekonstrukcí plochy autobusového nádraží, do kterého bude koncepčně zapadat i nový skatepark, který město pořídí z uspořených peněz ze zimní údržby. Ty prvky budou nové a skutečně voděodolné, děláme na to pečlivé výběrové řízení s řádnou certifikací,“ dodává Dvořák.

Pokud půjde všechno podle plánu, nový skatepark by si mohli skateboardisté užít už o prázdninách.

Spustit audio