Sklářský region slaví. V Jablonci začala přehlídka skla a bižuterie Křehká krása

10. srpen 2017

Nejnovější, módní, trendy a přesto nadčasová. Taková umí být jablonecká bižuterie, kterou představí na přehlídce Křehká krása jablonecký Svaz výrobců skla a bižuterie. Na čtyřdenním veletrhu, který začal ve čtvrtek dopoledne, se představí desítky podniků se stovkami šperků a dalších bižuterních a skleněných doplňků. Kromě toho nabídne výstava výtvarné dílny, ukázky sklářského řemesla a bohatý doprovodný program v čele s velkou módní přehlídkou.

„Křehká krása je výstava dominantně bižuterie a souvisejícího průmyslu, zejména průmyslu výroby perlí. Letos pořádáme už šestý ročník. Loni jsme měli 9 tisíc návštěvníků, letos chceme překročit magickou hranici 10 tisíc,“ uvedl za pořadatele přehlídky Křehká krása Pavel Kopáček, předseda Svazu výrobců skla a bižuterie.

Křehká krása se stala součástí jabloneckého léta, stejně jako se stala už před několika lety očekávanou a populární součástí jablonecké zimy kromě běžeckých stop také módní přehlídka Made in Jablonec. Premiéru měla v lednu, pak šaty s třpytivými šperky objely kus světa a teď se znovu představí právě na Křehké kráse, na letní scéně Eurocentra.

Křehká krása nabízí přehlídku současné sklářské a bižuterní tvorby

„Je tam také rozsáhlý přehlídkový program, protože my míříme, kromě image průmyslu, i na návštěvníky Jablonce a Libereckého kraje, a míříme i na budoucí generace, na děti,“ dodal Pavel Kopáček.

V letošní výtvarné dílně si budou moci děti vyrobit kabelku. Není to náhada, že právě tu, přestože bude jen papírová a bude možné ji zdobit korálky a perličkami. Právě kabelky, a to jak jinak než ze skla, potkají návštěvníci Křehké krásy v Muzeu skla a bižuterie. Aktuálně tam probíhá Trienále skla a bižuterie a právě na jedné z výstav kabelky v netradičním provedení jsou.

Křehká krása v Jablonci, přehlídka současné sklářské tvorby

„Je to takový bonbónek pro návštěvníky. Ve stálé expozici skla najdou návštěvníci vitrínku, kde jsou vystavené tyto hutně tvarované kabelky ze skla technikou přejímaného skla. Jejich autorem je pan Lukáš Šulc ze Železného Brodu,“ popsala sklem vyzdobené kabelky ředitelka muzea Milada Valečková. Taková kabelka podle ředitelky muzea váží kolem osmi až deseti kil, takže není určená pro běžné nošení, ale jen pro výstavy.

Bižuterní a sklářský průmysl si prošel v roce 2009 velkou krizí. Ta je zažehnána, jak je ostatně na jabloneckém letním veletrhu vidět na každém kroku.

„V podstatě se dá říct, že ta situace je stabilizovaná a ten průmysl jde mírně nahoru,“ doplnil za výrobce skla a bižuterie Pavel Kopáček,

Křehká krása v Jablonci, přehlídka současné sklářské tvorby

Letošní šestý ročník veletrhu Křehká krása záhájil ve čtvrtek dopoledne před jabloneckým Eurocentrem a potrvá až do neděle. Kromě hotové bižuterie a módních přehlídek na něm budou k vidění i tradiční sklářské výrobní techniky, například výroba perličkových vánočních ozdob, výroba a zdobení foukaného skla nebo tažené a vinuté sklo u kahanu.

autor: sas
Spustit audio