Skřety, kostlivce, ale i český rekord najdete v Muzeu strašidel ve Cvikově

Ve Cvikově na Českolipsku otevřeli letos o prázdninách novou atrakci – Muzeum strašidel. Tajuplné sklepy kulturního centra Sever jsou plná strašidel, pohádkových bytostí a podivných zvuků. A nejen toho, sklepení ukrývá i jeden český rekord.

„Sklepy byly původně zaplněné odpadky, při rekonstrukci se všechno vyklidilo,“ říká Pavla Kovalevová, kulturní referentka Cvikova. Netopýří křídla, ježibaby, skřeti, pavouk s lidskou hlavou, ale i zombie a náhrobky – to všechno čeká na návštěvníky strašidelného muzea. Koho vůbec napadlo, že by mohlo vzniknout? „Nás oslovila společnost, která v Plzni na náměstí muzeum strašidel provozuje,“ dodává Kovalevová a doplňuje ji průvodkyně muzeem, Josefína Stehlíková: „Řekla bych, že jsme dlouho uvažovali o tom, jak tyto pěkné prostory využít a v momentě, kdy nás plzeňské muzeum oslovilo, bylo jasno.“

„Mami, ten skřet se mi líbí. Chtěla bych ho domů“

„Některé děti se skutečně bojí a dospělí si to tu vyloženě užívají,“ říká průvodkyně. „U největší nestvůry, skřeta vylézajícího ze země byla tříletá holčička a hladila si ho, že se jí moc líbí a chtěla by ho domů,“ popisuje s úsměvem Pavla Kovalevová.

Asi nejstrašidelnějším exponátem muzea je skřet vylézající ze země. Jednu malou návštěvnici ale zaujal natolik, že by si ho nejraději odnesla s sebou

V muzeu ale nenajdete jenom strašidla. Na závěr expozice je pro návštěvníky připravená výstava dřevěných figurek Kulíšků nejmenších. Tedy soviček, které v červnu vyráběly děti ze škol na Českolipsku. Sbírka dřevěných soviček se zapsala do České knihy rekordů a kuriozit Muzea v Pelhřimově. Kousků je celkem 863, každý kulíšek je originál. Výstava strašidel potrvá v kulturním centru Sever do 30. července.

Rekordní počet ručně vyráběných soviček
Spustit audio