Slaví mezinárodní úspěchy, zůstávají ale skromní – biatlonisté z Jablonce

Biatlonisté doslova zbláznili celou českou sportovní veřejnost. Reprezentanty zná prakticky každý. Výsledky před olympijskou sezónou jsou zavazující. Češi budou v Koreji patřit k hlavním medailovým aspirantům. „Pokud se dostanete na výsluní, do jisté míry to může být zavazující. Nechcete přestat v něčem, co se daří, na druhou stranu je to sport. Nikdy nevíte, jak dlouho vydržíte nahoře a kdy se ocitnete dole a musíte se zase odrazit,“ uvědomuje si trenér českých biatlonistů Ondřej Rybář. Tím tak vlastně otevřel téma, které jeho svěřence provází. Totiž až neuvěřitelná skromnost.

Díky mistrovství světa v Novém Městě 2013 se lidi naučili biatlon sledovat, propadli tomu. Biatlon je podle mě jako zimní sport jeden z nejsledovanějších – možná i v celý Evropě... Ondřej Moravec

Nezapomínají totiž na to, z jakých podmínek se na vrchol dostali. O biatlonu na startu dnes úspěšné éry prakticky nikdo nevěděl. „Navíc přišlo mistrovství světa v Novém Městě 2013, které se neskutečně povedlo po všech stránkách. Lidi se to naučili sledovat, propadli tomu a biatlon je podle mě jako zimní sport jeden z nejsledovanějších – možná i v celý Evropě,“ říká český reprezentant Ondřej Moravec. Před pár lety ho nikdo neznal. A nebyl zdaleka jediný, jehož jméno nikomu nic neříkalo. „Byl jsem totálně neznámej člověk… nepřišlo to úplně samo, je to daný čím, co pro to člověk musel udělat.“

Z nuly jsme se dostali až sem, byl to nepředstavitelný cíl

„Musíme si uvědomit, že jsme se z nuly dostali až sem, což pro nás byl nepředstavitelný cíl,“ doplnila svého kolegu Ondřeje Moravce v současnosti největší ikona českého biatlonu Gabriela Koukalová. „Pár let z pátky nikdo neměl na přípravu, většinou všechno táhli naši rodiče… dá se to dokázat, když člověk odhodlaně věří a je schopnej pro sport a svůj sen dělat maximum,“ dodává Koukalová.

Ondřej Moravec

A ten sen i díky skromnosti může pokračovat. Gabriela Koukalová a ostatní reprezentanti by se dalším medailím ze světového poháru, mistrovství světa nebo olympiády určitě nebránili.

Ondřej Moravec dojel ve sprintu pátý
autor: ppe
Spustit audio