SLEDOVALI JSME ONLINE: Finále senátních voleb zatím provází nízká účast

Zájem voličů o finále letošních senátních voleb je zatím tradičně nízký. Z informací jednotlivých volebních komisí vyplývá, že v porovnání s minulým pátkem, kdy se konalo první kolo spolu s komunálními volbami, přišlo k urnám výrazně méně lidí. Volební místnosti se znovu otevřou v sobotu od osmi do 14 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První den druhého kola voleb do Senátu v Praze

První den druhého kola voleb do Senátu v Praze | Zdroj: ČTK

O křeslo v horní komoře Parlamentu usiluje 54 kandidátů, obměňuje se třetina Senátu. Vítězové senátních voleb obsadí křesla ve 27 obvodech, kde současným zákonodárcům končí mandát.

Finále senátních voleb se týká 2,85 milionu voličů, z nichž si minulý pátek a sobotu přišlo senátory vybírat 1,1 milionu lidí. Účast tedy byla 38,62 procenta a ovlivnily ji i souběžně pořádané komunální volby. Ve druhém kole bývá zájem voličů nižší.

Výsledky prvního kola senátních voleb si můžete prohlédnout zde.

Nízkou volební účast hlásili z celé republiky zpravodajové ČRo i oslovení volební komisaři. ČTK uvádí, že za prvních šest hodin přišlo ve většině obvodů hlasovat kolem deseti procent voličů. Před týdnem to přitom bylo dvakrát více.

Prezident Miloš Zeman volil spolu s manželkou Ivanou v základní škole na Praze 13 | Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman, který svůj hlas odevzdal spolu s manželkou v Základní škole Brdičkova na Praze 13, řekl, že by lidé měli k volbám chodit povinně.

"Už mnoho let opakuji: volební povinnost. Téměř nikdo neví, že volební povinnost byla za Masarykovy první republiky, téměř nikdo neví, že volební povinnost je třeba v Belgii, v Lucembursku, v Austrálii," nastínil Zeman recept, jak obyvatele přitáhnout k volebním urnám.

Voliči v Česku dnes začali rozhodovat o tom, kdo se ujme vlády v Senátu pro příští dva roky. Jejich hlasy určí, zda budou mít většinu společně strany vládní koalice, nebo také levice či dokonce znovu sama ČSSD. Statistici odhadují, že sto procent hlasů by mělo být sečteno do sobotní 18. hodiny.

ČRo, Martin Hromádka, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme