„Šmejdi“ mají novou praktiku, snaží se získat pozvání rovnou do bytu

27. září 2016

Na praktiky takzvaných šmejdů v Liberci upozorňují nově webové stránky www.liberecprotismejdum.cz. Jsou tam kontakty na strážníky, Českou obchodní inspekci a na poradny nebo návody, jak odstoupit od uzavřené smlouvy. Novým trendem prodejců je teď podle České obchodní inspekce snaha získat pozvání přímo do bytu.

Do bytu se podvodníci snaží dostat většinou pod záminkou výhry nebo jiného bonusu. Někteří prodejci zase uvádějí budoucí datum na kupní smlouvě. Prodávající totiž nesmí během prodejní akce a do sedmi dnů od uzavření smlouvy požadovat ani přijmout peníze za výrobek nebo službu.

Webové stránky Liberce proti „šmejdům“

Nové webové stránky Liberce, které na praktiky „šmejdů“ upozorňují (www.liberecprotismejdum.cz), jsou určené hlavně pro seniory, kteří patří mezi nejohroženější skupinu. Na stránkách jsou rady, jak se bránit i skutečné příběhy podvedených lidí.

Na vytvoření webu radnice spolupracovala s městskou policií a Českou obchodní inspekcí. Na stránkách je přehled prodejních firem, které dostaly v uplynulých dvou letech pokuty. Nechybějí tam kontakty na strážníky, ČOI, poradny nebo návody, jak odstoupit od uzavřené smlouvy.

Šmejdi - příklady soudních sporů
autor: Eva Malá
Spustit audio