Smutné loučení. Stezka smíření na Grabštejně je minulost

Pomáhal zachránit hrad Grabštejn na Liberecku. Chtěl, aby k němu vedla i Stezka smíření osázená čtrnácti kameny s reliéfy. Návštěvníka křížové cesty měly zavést k zámecké kapli. Nápad sólisty opery Národního divadla Luďka Veleho ale nesdíleli památkáři. Nařídili mu, aby stély odstranil. Vybavený rudlíkem je ze stezky začal společně s partou přátel postupně odnášet.

„Zvítězila hloupost, ješitnost a blbost – zatím.“

„Reliéfy nechceme je dávat do nějaké garáže, tak je umístíme před dům s pečovatelskou službou u nás v Chotyni. Už to nebude tak romantický, protože tahle pěšinka je úplně předurčená k tomu, aby se tu lidé zastavili,“ říká Vele.

Odstranění sledovala i nezávislá starostka Chotyně Jana Mlejnecká. „U domu s pečovatelskou službou budou reliéfy postaveny, necháváme k tomu vyrobit i ceduli, kde bude historie a zdůvodnění, proč odsud musely být reliéfy odstraněny,“ uvedla starostka. Na ceduli, která bude na kameny upozorňovat, bude napsáno „zvítězila hloupost, ješitnost a blbost – zatím.“

Parta přátel pomohla iniciátorovi stezky reliéfy odvézt

Podle vedoucího odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje René Brože musel tvůrce stezky odstranit kamenné reliéfy proto, že tam historicky nikdy nebyly a pro jejich umístění není historické odůvodnění. „Samozřejmě tam hraje roli i to, že celý záměr nebyl v průběhu s vlastníkem ani s orgány Státní památkové péče nijak konzultován, v zásadě to je černá stavba,“ říká Brož.

Stezka smíření na Grabštejně je prozatím minulostí. Tvůrce společně s vedením obce se chtějí zasadit o to, aby v budoucnu cestu k hradu reliéfy opět lemovaly.

Odstranění Stezky smíření na Grabštejně
autor: Eva Malá
Spustit audio