Sněhová nadílka: Kdo se necítí, neměl by vůbec vyjíždět, radí silničáři

Řidiči musí být na silnicích v Libereckém kraji velmi opatrní. Leží na nich čerstvý sníh, přes noc ho napadlo od 5 do 40 centimetrů. Silničáři mají za sebou krušnou noc. Hasiči likvidují stromy, které pod tíhou sněhu spadly a blokují dopravu.

Na Českolipsku řešili hasiči přes noc desítky případů a kvůli spadlému stromu je zavřená komunikace mezi Zákupy a Kamenicí. V některých místech stojí i kamiony, například na Jeřmanickém kopci na trase z Liberce na Turnov. „Například v katastru obce Nový Bor bylo více než třicet spadlých stromů vlivem větru, další stromy byly například ve Cvikově, části obce Lindava, Horní Libchavě, Zákupech, části obce Veselí a mnoha dalších lokalitách převážně Českolipska a Liberecka,“ popisuje mluvčí krajských hasičů Zdeňka Štrauchová.

„Kdo se necítí, neměl by vůbec vyjíždět“

Kvůli padlému stromu nejezdily vlaky mezi Svorem a Jedlovou na Českolipsku. Cestující z Nového Boru do Rumburku vozily náhradní autobusy.

Sněžit začalo už včera večer, a proto silničáři nasadili sypače i radlice. Sami ale přiznávají, že dobře uklidit daří jen hlavní tahy. Silnice třetí třídy pluhovali a nesypali. Napadlo od pěti centimetrů do půl metru v Jizerských horách a Krkonoších. Silničáři radí, ať nevyjíždí ten, kdo nutně nemusí. Na Semilsku, Jablonecku a Liberecku by neměly kamiony vyjíždět do vyšších poloh.

Silnice v libereckém Zeleném údolí 4. ledna v 8 hodin ráno

„Na hlavních tazích leží vrstva rozbředlého sněhu, která se postupně odklízí. Sjízdnost by tam měla být celkem bez problémů, horší je to na silnicích třetích tříd, kde za intenzivního sněžení pouze pluhujeme. Řidiči by měli jezdit obzvláště opatrně, a kdo se necítí, neměl by vyjíždět vůbec,“ říká silničář Pavel Pospíšil.

Zapadený kamion v Liberci, pozor u Hodkovic nad Mohelkou

Minkovická ulice v Liberci je neprůjezdná, zapadl tam kamión. Na trase z Liberce do Turnova u Hodkovic nad Mohelkou na silnici první třídy 35 řidiči neprojedou, hasiči tam odstraňují padlý strom. Hasiči zaznamenali skoro 40 zásahů, v noci ve všední den přitom mají běžně do deseti zásahů.

Sněžení zkomplikovalo dopravu i na železnici. Provoz je stále omezený na trati mezi a Jedlovou a Českou Lípou. Přes koleje tam spadl strom. Na trati je podle českých drah popadaných stromů víc a hasiči je před rychlíkem postupně odstraňují. Další vlaky na trati nahradily autobusy.

Další sněžení přijde během dneška

Energetici zatím větší problémy nehlásí, jsou ale v pohotovosti. Podle aktuální předpovědi by mělo dál sněžit. Varování meteorologů zůstává v platnosti až do zítřejšího večera. Na horách je potřeba počítat se sněhovými jazyky a závějemi. Od 500 metrů nad mořem se může místy tvořit náledí. Teploty zůstanou kolem nuly a na horách mírně pod nulou.

Už v pondělí uzavřeli silničáři kvůli sněhu pro kamiony nad šest tun silnici třetí třídy přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu. Od včerejšího rána je pro nákladní auta nad 3,5 tuny uzavřen osmnáctikilometrový úsek silnice 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska a včera večer 3. ledna se uzavřela také silnice 13 z Mníšku přes Albrechtice a Frýdlant do Polska.

Vratislavice nad Nisou pod sněhem
autor: jch
Spustit audio