Snoubenci si v České Lípě vybírají ke svatbám netradiční místa, oblíbený je i vodní hrad Lipý

Na Českolipsku si stále více snoubenců řekne své ano na netradičních místech. Sice dál převažují svatební obřady na radnicích, ale oddává se i na skalním hradě ve Sloupu v Čechách, na zámku v Zákupech nebo nejrůznějších vesnických kapličkách. Dalším oblíbeným místem se stal vodní hrad Lipý.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní hrad Lipý v České Lípě

Vodní hrad Lipý v České Lípě | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Svatebčané mají obřad přímo nahoře na věži, ukazuje kastelán vodního hradu Lipý Petr Nárovec.

„Je to nejstarší dochovaná stavba alespoň částečně na území našeho města. Základ věže slouží jako pódium, nahoře pak probíhá obřad. Je to docela unikátní místo, protože nahoře na věži, ještě na nejnižší v Čechách, se většinou obřad nedělá,“ popisuje Nárovec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snoubenci v České Lípě si ke svatbám vybírají netradiční místa. Oblíbený je například vodní hrad Lipý v centru města. Natáčel Tomáš Mařas

Kastelán také upozorňuje, že svatebčanům musí nejprve vše ukázat a vysvětlit.

„Řeknu jim, na čem to bude probíhat, protože pro normálního návštěvníka bez jakéhokoliv vysvětlení je to jenom zídka," dodává Nárovec.

Další prostor, kde se obřady konají, je hradní sklepení. Velká sklepní místnost s klenutým vchodem i stropem má přibližně patnáct na pět metrů. Na stěnách nechybí původní značky stavební hutě, která sklepení před staletími stavěla.

„Značky, které jsou vyryté do pískovcových štuků, jsou autentické. Díky tomu se domníváme, že tento prostor budovala skutečně kvalitní stavební huť," upozorňuje Petr Nárovec s tím, že prostor je pod úrovní spodní vody.

„Odhadem je to metr až metr a půl nejen pod úrovní terénu, ale hlavě pod úrovní spodní vody. Ta sem trošičku přitéká a my to musíme pravidelně odčerpávat, ale svatebčané nemusí mít strach," uklidňuje kastelán Nárovec.

Vodní hrad Lipý v České Lípě | Foto: Tomáš Mařas

Naprostá většina svatebčanů stále upřednostňuje svatbu na radnici, podotýká mluvčí českolipské radnice Kristýna Brožová.

„Mezi snoubenci je ale poměrně zájem o to brát se na jiném místě. Není to jenom hrad, velmi často to jsou různé zahrady a parky. V loňském roce využili svatebčané také prostor kapličky v Žízníkově," dodává Brožová.

Mezi další oblíbená místa pro konání obřadů patří v České Lípě také ambit tamního muzea. Výjimkou nejsou ani svatby na zámcích a hradech v okolí.

Tomáš Mařas, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme