Sokolník bude předvádět dvakrát týdně výcvik dravců v liberecké zoo

20. srpen 2017

Ukázky sokolnického výcviku uvidí návštěvníci liberecké zoologické zahrady. Poprvé v úterý 22. srpna.


Sokolník pak bude představovat své dravce - sokola, výra, poštolku nebo káně - každé úterý a čtvrtek od 14 do 16 hodin do poloviny října. Informovala o tom mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.

Liberecká zoologická zahrada má jednu z nejbohatších kolekcí dravých ptáků v Evropě a takřka každý rok se může pochlubit nějakým chovatelským úspěchem. V minulosti například jako první na světě dokázala po umělém oplodnění odchovat orla křiklavého nebo jako první v republice odchovala supy himálajské. Letos jako první na světě dokázala odchovat mládě orla nejmenšího.

„Jsme zapojeni do dvou reintrodukčních programů - s orlosupem bradatým a orlem mořským. Odchovaná mláďata těchto druhů vypouštíme zpět do volné přírody. Tímto způsobem se nám podařilo reintrodukovat už více než 15 dravců. I proto věřím, že sokolnické ukázky budou nejenom atraktivním doplňkem návštěvy zoo, ale také poskytnou našim návštěvníkům spousty nových zajímavých informací ze života těchto unikátních tvorů," doplnil ředitel zoo David Nejedlo.

Počátky českého sokolnictví spadají do pátého století a hlavní rozmach zaznamenalo ve středověku. Dnes už sokolnictví není chápáno pouze jako starověké umění lovu. Sokolníci se stále více věnují i ochraně ohrožených druhů a jsou nápomocní v celosvětovém zotavení populace ohroženého sokola stěhovavého.

Na ukázky sokolnického výcviku zve liberecká zoo
zdroj: ČTK
Spustit audio