Liberecký soud rozhodl v případu nelegálního pobírání odměn v dozorčích radách. Bývalí radní jsou nevinní

13. květen 2015

Krajský soud v Liberci se dnes (13.5.) zrušil rozsudek okresního soudu v případu nelegálního pobírání odměn v dozorčích radách ve společnostech Libereckého kraje. Dva bývalé radní za ČSSD, Zdeňka Bursu a Pavla Petráčka, zprostil viny, stejně jako další obviněné, mezi kterými byli Martin Sepp a pracovníci ve společnosti Silnice LK.

Řešitelka soudního senátu Gabriela Pudilová všem přečetla historii kauzy a také důvody odvolání obviněných. Státní zástupkyně pak všechny seznámila s důvody odvolání státní zástupkyně okresního soudu. Své návrhy na zproštění viny přednesli i obhájci.

Možnost vyjádřit se mohli i obžalovaní. Petr Bursa řekl, že uzavřel dohodu se dvěma společnostmi, kterým odměny vrátil. Nemocnice v České Lípě, se kterou měl také dohodu, jí dala k dispozici radě Libereckého kraje a ta jí neschválila. Takže podle něj došlo k paradoxu, kdy odměnu vrátit nemohl.

Čtěte také

Zmínil se také, že ho tříletá kauza poškozuje v osobním i pracovním životě. Pavel Petráček se vyjadřovat nechtěl. Martin Sepp zopakoval, že neměl v úmyslu někoho poškodit a že se zcela spoléhal na právní oddělení kraje.

Okresní soud bývalé liberecké radní potrestal dvouletou podmínkou. Zdeněk Bursa měl navíc vrátit přes 350.000 korun plus úroky za pobírání odměn v dozorčí radě českolipské nemocnice. Pavel Petráček už peníze vrátil.

Zdeněk Bursa, někdejší radní pro ekonomiku hejtmana Libereckého kraje se v minulosti k případu odmítl vyjadřovat. Po vynesení rozsudku se hned na místě odvolal. Později se odvolal i někdejší radní pro sociální oblast Pavel Petráček.

Čtěte také

Odvolali se proti výroku o vině, trestu, i kvůli náhradě škody. Soud podle obhájce nesprávně ohodnotil skutkový stav případu. Také upozornil na nevěrohodnost svědků.

Odvolala se i státní zástupkyně. Nelíbilo se jí, že i když bylo obžalovaných 11 lidí, potrestaní byli jen dva. Není si vědomá, že by soud řádně odůvodnil důvod zproštění těch obžalovaných, kteří podle ní také nelegálně pobírali odměny.

Podle původní obžaloby bylo počínání Pavla Petráčka a Zdeňka Bursy v rozporu se zákonem o střetu zájmů. Uvolnění členové krajského zastupitelstva totiž nemají nárok na odměnu za práci v orgánech krajských společností.

Podle soudce Okresního soudu v Liberci Richarda Skýby to měli vědět. Soudce František Boštík se dnes neztotožnil s rozhodnutím okresního soudu. Podle něj chybí znaky trestného činu, a tak je tedy podle něj zproštění viny na místě.

Spustit audio