Soudci v Liberci dohodu o platech dál odmítají. I kvůli penězům za žaloby

Soudci Okresního soudu v Liberci zatím trvají na svých žalobách proti státu kvůli platům. Z pětatřiceti lidí ji zatím nikdo nestáhl. Soudci se domáhají doplacení částky, kterou nedostali kvůli špatně vypočteným mzdám v minulosti. O podpisu dohody, kterou jim nabízí stát a podle níž by jim vláda zpětně uhradila jen část platů, sice jednají, vadí jim však výdaje za soudní poplatky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Jedná se v řádech o desítky tisíc korun soudních poplatků,“ uvedl soudce Petr Hoček.

Kdyby liberečtí soudci na dohodu přistoupili, dostali by se podle něj do nerovné situace s kolegy, kteří zatím žalobu nepodali.

„Nebo potažmo třeba se státními zástupci, kterým stát nabízí tutéž dohodu, ale přitom jejich vstupní investice byly buď v řádech pětisetkorun, nebo v případě těch, co nepodali žaloby, žádné,“ dodal Hoček.

Ministerstvo práce vypočítávalo mzdy soudců z průměrné hrubé měsíční mzdy fyzických osob v nepodnikatelské sféře na základě dat Českého statistického úřadu.

Nejvyšší soud však v lednu rozhodl, že resort měl vycházet z jiného čísla, které mzdy přepočítává na plné úvazky. Zatím používaný údaj totiž zahrnuje i zkrácené úvazky a ty průměr snižují.

Stát nabídl soudcům a státním zástupcům kompromisní dohodu, podle níž mají dostat jen část nevyplacených mezd. Na oplátku by měli soudci stáhnout své žaloby proti státu.

Stát by díky dohodě, kterou podpořila i Soudcovská unie, mohl ušetřit kolem čtyř miliard.

David Černý, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme