Spartakiádní lehátko, tranzistorák. Retro výstava ovládla českolipské muzeum

5. říjen 2016

V Týdnu knihoven (3. –8. 10.) připravilo českolipské muzeum akci, kdy mohou návštěvníci nasát atmosféru 60. až 70. let. Retro výstava nabízí možnost prohlédnout si zlatá léta českého filmového plakátu. Muzejníci navíc plánují čtení dětských knih ve stanu a kromě toho se lidé dozví i to, jak se dříve kempovalo.

Návštěvníci muzea mohou zjistit, jak se kempovalo v sedmdesátých letech minulého století. Na Rajském dvoře českolipského muzea stojí rodinný stan a uvnitř nechybí vařič, ešus ani spacák. „Tříkolka je po mém bratrovi, který ji dostal v roce 1970 k narozeninám, kdy mu byly tři roky. Ve stanu jsem stanovala ještě i já,“ vzpomíná knihovnice českolipského muzea Jaroslava Vondrová.

Retro elektro

U stanu nechybí ani kočárek s chrastítkem nataženým na gumě. Co upoutá pozornost, je spartakiádní lehátko i s křesílkem.

Do stanu se podíval i návštěvník muzea Karel, přestože sedmdesátá léta nezažil: „Jsem ročník z konce osmdesátých let. Mám ale rád šedesátá až osmdesátá léta. Co se týká té dřívější kultury, to mám rád a líbí se mi to.“

Zpátky do minulosti – na nádvoří i v muzejní studovně

Retro výstava není jen na nádvoří, ale i v muzejní studovně. Na návštěvníka tam dýchne atmosféra dob minulých, díky výstavě předmětů z druhé poloviny minulého století. Předměty donesli hlavně muzejníci. Nechybí staré budíky, samovar, šlehač, ponorný vařič.

Stará tříkolka, hračky, rozkládací lehátko - i to ukazuje retro výstava českolipského muzea

Hranatý fén někteří na první pohled odhadují na diaprojektor. Mezi exponáty je i kdysi nedostatkový toaletní papír, stejně jako tranzistorák.
„Ještě jsme nepočítali, kolik se nám exponátů sešlo. Myslím, že jich budou stovky,“ říká knihovnice Jana Fridrichová.

Muzeum doslova ožilo návratem do minulosti. Není to ale jen o výstavě dobových předmětů – věcí denní potřeby. „Vystavujeme i filmové plakáty ze šedesátých let, kdy republika patřila mezi špičku v tomto oboru. Naši výtvarníci sbírali jednu cenu za druhou. Výčet nejlepších plakátů jsme vystavili,“ dodává Fridrichová.

V rámci retro týdne knihoven připravilo muzeum taky čtení dětských knih ve stanu i první ročník burzy knih.

Retro v českolipském muzeu
Spustit audio