Speciální vozy měřily v České Lípě kvalitu ovzduší

21. říjen 2016

Obyvatelé České Lípy mohli v posledních dnech potkat ve městě nezvyklé vozy s tyčemi a tubusy na střechách, které měřily znečištění ovzduší. Místa zvolil Státní zdravotní ústav a liberecká Krajská hygienická stanice tak, aby se výsledky daly použít i pro ostatní podobná místa ve městě. Kromě toho získají i odhad kvality ovzduší na místech, kde nemohlo být znečištění zjištěné stacionárními stanicemi.

„Tady uvnitř vozu vidíte analyzátory. Nahoře je analyzátor prachu, kde je vidět průběh hodnot. Dole je ozón, toho je opravdu málo. Dusíky jsou v podstatě zanedbatelné. Je tu přibližně 300 PPP oxidu uhelnatého, to znamená, že je tady mírně zvýšená zátěž. Ty hodnoty nejsou v žádném případě vysoké, jsou nízké. I ty malé změny nám ale mohou říct, že se tu něco děje. Dole je oxid siřičitý, který je téměř na úrovni přirozeného pozadí,“ vysvětluje Bohumil Kotlík z Národní referenční laboratoře.

Veškerá data do přístrojů putují z několika zařízení na střeše vozu. Nejvyšší „tyč“ je meteorologický senzor. Nechybí ani zařízení, které odebírá problematické uhlovodíky, plynová sonda, meteorologické sondy a prachoměrové.

Ve městě došlo také k 24hodinovému měření na 5 místech najednou

„Tímto měřením popíšeme dynamiku těch zdrojů. Pokud prokážeme výrazné ranní špičky související s lokálními topeništi, pokud popíšeme dopravní špičky a budeme schopni vše identifikovat a zařadit do kontextu, tak jsme schopni dát podklad pro případnou nápravu a opatření,“ vysvětluje Bohumil Kotlík.

Jeden z přístrojů uvnitř měřícího vozu

Co způsobuje v ovzduší ve městě největší problém? To vysvětluje vedoucí českolipské komunální hygieny Pavla Procházková: „Zatím jsme měli výsledky z Českého hydrometeorologického ústavu, a to byly částice prachu PM 10.“

Čtyřiadvacetihodinové měření ovzduší ale nebylo jediné. Nezvyklé vozy byly i u českolipské teplárny.

„Tyto mobilní systémy, přestože podléhají základní kontrole kvality, tak občas se sjedeme na jedno místo a uděláme takzvané souměření, kdy zjišťujeme, jestli všechny zařízení měří totéž za stejných podmínek,“ dodává Kotlík.

Kompletní analýza měření ovzduší ve městě bude hotová v prvním čtvrtletí příštího roku.

Spustit audio