Speed marathon: Policisté měří motoristům rychlost

Řidiči v Libereckém kraji by dnes (19. dubna) měli dát nohu z plynu. Policisté vytipovali více než stovku míst v kraji. Měří porušování rychlosti, jde o vyvrcholení celorepublikové akce s názvem Speed marathon. Místa, kde stojí, určili v internetové anketě sami lidé.

Od 1. února mohli lidé měsíc označovat v interaktivní mapě na internetu místa, kde by měly na dodržování rychlosti policejní hlídky dohlížet.

Na mapě Speed marathonu lidé označili téměř 11 000 míst po celé České republice, která považují za riziková a problematická. Policisté je vyhodnotili například podle četnosti hlasů, frekvence provozu nebo podle množství dopravních nehod.

Kde měří v Libereckém kraji?

Radar (ilustrační foto)

V Libereckém kraji vyhodnotili jako použitelných 130 stanovišť a úseků silnic. Přímo při dnešní akci budou hlídky na více než šedesátce míst. Z internetové mapy vyplývá, že by mohli měřit třeba v Dolní Řasnici u bývalé betonárky, u Jítravy u přechodu pro chodce, na Albrechtickém kopci u Frýdlantu nebo na Podhorské v Jablonci nad Nisou u restaurace U Tří kaprů nebo ve Stružnici na rovince ve směru na Děčín.

Podle celorepublikových policejních statistik patří porušování rychlosti až na páté místo nejčastějších příčin dopravních nehod. Nejčastější příčinou dopravních nehod bylo v roce 2016 to, že se řidič nevěnoval řízení vozidla. V Libereckém kraji policisté kvůli nepřiměřené rychlosti řešili 750 nehod. A letos do konce března více než 170 nehod.

Mapa, do které mohli lidé zaznamenat problémové úseky na silnicích, kde dochází k porušování rychlosti (repro foto)
autor: Eva Malá
Spustit audio