Srbové žijící na Českolipsku se setkali v Novém Boru, večerem provázela balkánská dechovka

Už počtvrté se Srbové žijící na Českolipsku setkali v Novém Boru. Tradiční Srbský večer nabídl nejen balkánskou hudbu, kinematografii nebo kulinářské speciality. Tradice večerů byla založená, aby se mohli setkávat dělníci z bývalé Jugoslávie, kteří v regionu pomáhali se stavbou novoborského Crystalexu a českolipské nemocnice a často v regionu také zakotvili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srbský večer v Novém Boru, kapela Oranžáda

Srbský večer v Novém Boru, kapela Oranžáda | Foto: Ilona Rejholcová

„Když se stavěl Crystalex a v České Lípě nemocnice, tak ze Srbska a dokonce z Bělehradu přijela celá ulice dělníků na brigádu. Stavěli a pomáhali vybudovat nemocnici a sklářský závod," vysvětluje za organizátory Radovan Novotný.

"Stalo se to, že se stavělo dlouho. Chlapci se zakoukali do místních děvčat a už se domů nevrátili a zůstali tady. Proto tu vznikla smíšená manželství - potomci zůstávají v Novém Boru a hlásí se nadále k srbské menšině," dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Srbském večeru v Novém Boru, kde se scházejí Srbové žijící na Českolipsku, natáčel redaktor Tomáš Mařas

Srbský večer pokračoval folklorním tanci a říznou muzikou. O ni se postarala skupina Oranžáda. Její členové sice nemají kořeny na Balkáně, přesto hrají balkánskou dechovku.

„My jsme to slyšeli už dávno. Jeden člen pak měl absolventský koncert na konzervatoři. Jako bonus jsme dali dohromady asi tři písničky. Pak jsme si řekli, že nás to baví a že bychom to chtěli dělat,“ vysvětluje jeden ze členů kapely.

Srbský večer v Novém Boru, návštěvníci si zatancovali při balkánské dechovce | Foto: Ilona Rejholcová

Kromě hudby, tance, balkánské kinematografie návštěvníky potěšilo i balkánské víno nebo kulinářské speciality. Věra Kalousová patří mezi pravidelné návštěvníky Srbských večerů, ale také pomáhá s jejich přípravou:

„Já jsem narozená v České republice, ale vychovaná jsem na Balkáně, v Srbsku. Vychovala mě babička s dědou od malinka asi do pěti šesti let. Pak jsem chodila do školy zase tady, takže ty kořeny mám tam. Táta už nežije, byl Srb a maminka Češka."

Srbský večer v Novém Boru, srbské speciality | Foto: Ilona Rejholcová

Srbské večery lidé ze srbské komunity vnímají jako společná setkání. Těch, co tu zůstali v druhé polovině minulého století, je stále méně a potomky taková setkání možná nelákají.

„Myslím, že je nás tady hodně málo, protože starousedlíků, kteří tu zakořenili, je v Boru málo. Možná jeden dva. Bohužel jsou všichni po smrti. Potomci jsou, nicméně mám pocit, že je Srbsko asi tolik neláká, nebo jim to nic neříká. Pro mě to je úžasná věc. Po filmu máme raut ve formě srbského jídla. Pije se červené víno, poslouchá se živá muzika a tancuje se. Když je dobrá muzika, tak se tancuje i do rána. Je to takový balkánský mejdan,“ dodává Věra Kalousová.

Kapela Oranžáda přicházející na Srbský večer v Novém Boru | Foto: Ilona Rejholcová

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme