Stáda na Liberecku decimují vlci. Své ovce a kozy lépe zabezpečte, vzkazují ochránci

Farmáři v Libereckém kraji se potýkají s nepříjemným problémem. Jejich ovce a kozy totiž čím dál častěji napadají vlci. Kraj letos poškozeným vyplatil už více než 30 tisíc korun náhrad. Ochránci přírody teď mobilizují chovatele, aby si svá stáda před vlky lépe zabezpečili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlci se vracejí do volné přírody. Na Šumavu i na sever Čech

Vlci se vracejí do volné přírody. Na Šumavu i na sever Čech | Foto: Fotobanka Pixabay

Jako do samoobsluhy si prý vlci chodí třeba na farmu Martina Límana z Bezdězu na Českolipsku. Letos mu tyto přísně chráněné psovité šelmy, které přišly na sever Čech z Německa a Polska, už zakously sedm zvířat. Farmář kvůli tomu dokonce přejmenoval svou farmu na Vlčí ráj.

„Letos už tady byly třikrát,“ řekl pan Líman Českému rozhlasu. Vlky naposledy zaznamenal při procházce se psem, hledal svou ovečku, našel místo ní napadenou kozu, od které vlci utekli.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vlci jsou vysoce chránění, farmáři se s nimi tedy musí naučit žít

Podle nezávislého starosty Bezdězu Jaroslava Cinkla vlky ve vesnici nepamatují ani ti nejstarší obyvatelé. „Objevují se tu až poslední dva nebo tři roky. Ochranáři je několikrát zaznamenali na fotopasti,“ dodal starosta.

V okolních lesích sice mají šelmy potravy dost, primárně ale vždy volí nejsnazší kořist. Dávají proto přednost domácímu zvířectvu před divočáky a jeleny.

Odškodnění pro farmáře

Liberecký kraj už letos dal poškozeným farmářům více než 32 tisíc korun, oznámila mluvčí Markéta Dědková. „Náhradu škody kraj poskytuje na základě zákona o poskytování náhrad způsobených vybranými zvlášť chráněnými živočichy,“ řekla Dědková k odškodňování farmářů.

Ochránce přírody Václav Tomášek majitelům stád doporučil, aby si svá zvířata lépe chránili. „Měli by se nějakým způsobem naučit s tou šelmou žít a zaopatřit si svá stáda nějakými ohradníky, případně ovčáckými plemeny psů,“ dodal ochránce.

Ani elektrický ohradník ale podle farmářů není stoprocentní ochranou. Třeba pan Líman proto zvažuje zakoupení osla, který by fungoval jako alarm varující před příchozími vlky. Kromě toho prý šelmy zahání i červené cáry hadrů v okolí stáda.

Farmář z Bezdězu si udělal speciální plot proti vlkům. Zatím to nepomáhá. Chce si teď pořídit osla, který spustí hýkáním alarm a vlci se snad zaleknou. | Foto: Ivana Bernáthová

Farmář z Bezdězu si udělal speciální plot proti vlkům. Zatím to nepomáhá. Chce si teď pořídit osla, který spustí hýkáním alarm a vlci se snad zaleknou.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme