Stále více lidí využívá webové kamery v Jizerských horách. Zajímá je počasí, fronty u vleků i kvalita sněhu

23. únor 2015

Přibývá lidí, kteří sledují situaci v Jizerských horách přes internet pomocí záběrů z webových kamer. Z pohodlí domova si ověřují počasí, hledají volná místa na parkovištích nebo zjišťují, jestli nejsou moc velké fronty u vleků. Provozovatelé turistických portálů potvrzují, že jde o stále populárnější službu. A ski areály se už dnes bez kamer skoro neobejdou.

„Sledujeme webkamery, protože jezdíme často na hory a jezdíme jak na běžky, tak na sjezdovky. Jednak to sledujeme kvůli počasí, protože kolikrát za oknem to vypadá, že je tam ošklivo a když se vyjede nahoru, tak je tam hezky, a když jedeme na běžky na Bedřichov, tak tam je kamera na parkovišti, tak koukáme, protože tam je to hned plný, když nepřijedete včas…“ vysvětluje Radka Kohoutová, která se vydává na hory pravidelně skoro každý víkend.

Tento týden chce jet se svým synem lyžovat také Martin Abraham z Liberce, bojí se ale mnoha lyžařů, Praha má totiž jarní prázdniny.

„Podíváme se na webkameře, kde je hodně lidí a kde jich bude hodně, tak tam nepojedeme, protože jsou jarní prázdniny a dá se předpokládat, že bude hodně lidí, tak se to budu snažit vychytat tímhle způsobem.“

Jizerské hory v zimě

Ski areály v Jizerských horách dobře vědí od provozovatelů turistických portálů na internetu, že zájem o snímky z webkamer stoupá. Proto pořizují více kamer v nejnovější kvalitě, potvrzuje Milan Jurdík, jeden z provozovatelů internetových portálů pro turisty.

„Jsou vybavené špičkovou technologií, protože lidi mají zájem, aby Jizerské hory byly prezentovány kvalitně. Rozhodně patří mezi česká top střediska, které využívají špičkové kamery, mají velmi dobře udělané věci na internetu, ty systémy jsou mezi sebou propojené. A co se týká techniky, musím říct, že je to naprosto srovnatelné s tím, co mají v Rakousku a možná v některých směrech i lepší.“

Na rozhledně nad Tanvaldským Špičákem mají dokonce nejmodernější otočnou kameru.

„Tam mají jednu z novinek v České republice, i to o něčem mluví, protože je to jeden asi z 15 regionů v Česku, je to otočná 360 stupňová kamera a její výhodou je to, že dělá opravdu nádherné obrázky z těch hor a to samo o sobě zve ty lidi k návštěvě lyžařského areálu nebo toho regionu,“ potvrzuje Milan Jurdík.

Kamery totiž fungují nejen v zimě, ale celoročně, lákají tedy turisty i mimo hlavní zimní sezonu.

V Albrechticích v Jizerských horách otevřeli letos nový lyžařský areál. Webkamery už se tam instalují, bez nich už to dnes podle starosty Jaroslava Zemana z ODS nejde.

„Chceme tady vybudovat všechno- i dětský areál včetně webových kamer, protože dneska už to nestojí tolik peněz, už máme udělanou přípravu a od příštího roku tady chceme ty webkamery mít, aby návštěvníci viděli, jak to tady funguje.“

autor: sas
Spustit audio