Stát dá lidem peníze na lepší hospodaření s dešťovou vodou

Ode dneška 29. května mohou lidé podat žádost o dotace na nádoby na zalévání zahrady i na zařízení na splachování toalet pomocí dešťové vody. Podle ministerstva životního prostředí má program s názvem Dešťovka pomoci s nedostatkem vody třeba při zalévání v době sucha.

Některé obce v Česku mají právě v letních měsících s vodou problémy. Během sucha platí zákaz zalévání a napouštění bazénů a problémy jsou i s dodávkami pitné vody. Stát poskytne lidem z těchto obcí dotace na umístění nádrže pro zalévání zahrady. Týká se to těch míst, která mají dlouhodobě se suchem problémy a jsou na speciálním seznamu, který sestavily státní instituce.

Obce Libereckého kraje na seznamu zatím chybí. „Ten seznam postupně aktualizujeme, jak dostáváme zpětnou vazbu od obcí, zda opravdu spadají do těch suchých oblastí, či nikoliv,“ upozorňuje Lucie Früblingová, mluvčí Státního fondu životního prostředí. V seznamu jsou zatím obce z nejbližšího okolí našeho kraje, třeba z Děčínska nebo obce na Jičínsku v Královehradeckém kraji.

Kdy, kde a jak je možné podat žádost?

Lidé z Libereckého kraje mohou žádat o peníze na využití dešťové vody třeba na splachování toalet nebo na recyklaci odpadní vody. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí celkem rozdělí na dotacích 100 milionů korun. Stát poskytne peníze až na polovinu ceny projektu.

Zájemci se můžou obrátit na krajské pracoviště Státního fondu životního prostředí. Pro Liberec je to na adrese Voroněžská 144. Samotné žádosti se podávají přes internet. K tomu slouží webové stránky programu www.dotacedestovka.cz. Do pěti dnů od elektronického podání žádosti pak musí zájemce podat fondu žádost v písemné podobě společně s přílohami. Do dalších třech týdnů by měli lidé dostat vyjádření o tom, jestli peníze dostanou. Pokud tam budou jen formální nedostatky, je možné dokumenty ještě doplnit.

Web dotacedestovka.cz
autor: Eva Malá
Spustit audio