Status Quo, Čechomor, No Name. Jubilejní Benátská začíná, nabídne přes 70 kapel

V libereckém sportovním Areálu ve Vesci dnes (27. července) začíná třídenní hudební festival Benátská!. Pětadvacátý ročník nabídne celkem pět hudebních pódií a doprovodné atrakce pro dospělé i pro děti. Velká hudební akce s sebou přinese nejen zábavu, ale taky dopravní omezení.

Podle organizátorů vystoupí na letošním ročníku 750 účinkujících, včetně zhruba 75 kapel. Největšími zahraničními hvězdami festivalu budou britská kapela Status Quo a slovenský Team. Na Benátské se představí i Dan Bárta se svou bývalou skupinou Alice nebo kapela Jasná páka s Davidem Kollerem. Doprovodné atrakce přibližuje ředitel festivalu Pavel Mikez: „Máme například dlouhou skluzavku stometrovou, kde se můžou jak děti, tak dospělí sklouznout. Pro děti máme spoustu doplňkových aktivit, které zajistila například liberecká iQLandie a Oblastní galerie Liberec. Připraveny jsou také oddychové zóny se soutěžemi pro dospělé i pro děti.“

Nabitý program už ve čtvrtek

Dnes večer na Benátské vystoupí mimo jiných Peter Nagy, Horkýže slíže nebo Vašo Patejdl.

Benátská 2017. Program na čtvrtek 27. července

Na bezpečnost na festivalu budou podle krajské policejní mluvčí Vlasty Suchánkové dohlížet desítky policistů, ale taky psovodi a kriminalisté v civilu. Budou využívat i speciální monitorovací vůz. Policisté se zaměří především na krádeže a kontroly možného nalévání alkoholu mladistvým nebo distribuci drog. Centrum města budou během festivalu střežit posílené hlídky městských strážníků.

Řidiči, připravte se na omezení

Dopravní omezení vypočítává policejní mluvčí Vlasta Suchánková: „Částečně bude zjednosměrněna ulice Česká, a to po křižovatku s ulicí Brunclíkova – tato komunikace bude sloužit jako parkoviště pro návštěvníky. Dále budou od okružní křižovatky v ulici Dlouhá úplně uzavřeny ulice Vrbatova nad sokolovnou, Kašparova, U Družiny, Nedbalova a taky ulice U Libeny. Vjezd do těchto ulic bude povolen pouze dopravní obsluze.“ Dopravní omezení jsou platná od dnešních 8 hodin ráno do nedělního rána (30. července).

Dopravně bezpečnostní osvěta Besipu na hudebním festivalu

Pokud se lidé rozhodnou nechat auto doma, můžou využít kyvadlové dopravy. Do areálu je budou vozit autobusy z centra Liberce a z pražského Černého Mostu. Návštěvníky ubytované ve stanovém městečku bude vozit kyvadlově motorový vláček se třemi vagony. Podle ředitele festivalu Pavla Mikéze by měl být ve stáncích s potravinami pestřejší sortiment než loni. Na rozdíl od loňska ale nebude v areálu bankomat.

Nadšení diváci festivalu Benátská noc 2010

autoři: Tomáš Kopecký , Jaroslava Mannová
Spustit audio