Stavbu hospice v Liberci přibrzdil nález skládky s nebezpečným azbestem

Areál bývalého sirotčince v Liberci se změnil k nepoznání. Vedle budovy z přelomu 19. a 20. století vyrostly přístavby a panuje tam velmi čilý ruch. Na stavbě nového lůžkového hospice pracuje až 70 lidí najednou. Oklepávají se staré zdi, oblouky oken se obkládají dřevem a pracuje se na přístavbách. Stavbu ale přibrzdil nález skládky s nebezpečným azbestem. Ta se teď musí odborně zlikvidovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liberecký hospic vznikne v bývalém sirotčinci

Liberecký hospic vznikne v bývalém sirotčinci | Foto: Ivana Bernáthová | Zdroj: Český rozhlas

Azbest objevili stavebníci při bourání opěrné zdi. Podle stavbyvedoucího Josefa Patočky byl schovaný pod navážkou.

„Likvidace není jednoduchá, musela se separovat vrchní část zeminy, pak ten azbest a pokračujeme dál. Takže to nás zdrželo se založením další stavby," popisuje Patočka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stavbu hospice v Liberci přibrzdil nález azbestu. Na místě natáčela reportérka Eva Malá

„Azbest se momentálně likviduje. Kolik ho bude, to budeme vědět až po fyzickém odstranění. Byla to vlastně azbestová krytina původního objektu, který tady byl, tedy z původní střechy," dodává Zuzana Halamová z oddělení investic Krajského úřadu v Liberci.

Navzdory zdržení ale práce pokračují podle plánu a pracovat se bude i přes zimu, slibuje stavbyvedoucí.

„Barák bude zavřený, budeme ho vytápět a uvidíme, jaká bude zima. Budeme dělat příčky, veškeré rozvody, sanitu, elektro, všechny ty technické věci. Až se oteplí, tak přijdou omítky."

Liberec - bývalý kojenecký ústav, budoucí hospic | Foto: Liberecký kraj

Dokončují se i práce na dostavbě dvou nových křídel. „Tahle už je hotová, tam budeme dělat střechu, abychom jí zajistili proti dešti a mohli v ní dělat v zimě. A na té druhé, tam budeme betonovat poslední strop," upřesňuje Josef Patočka.

Zařízení začne sloužit od příštího léta

Současně se stavbou běží i sbírka pro hospic. „Je to putovní sbírka. Člověk může přispět do kasiček nebo i na účet. Sbírka je použitá na zařízení hospice, což jsou pomůcky, vybavení, lůžkoviny a další," vysvětluje ředitelka Hospice svaté Zdislavy Taťána Janoušková.

Lidé se už podle ní vyptávají, kdy začne hospic fungovat. „Zhruba dvakrát týdně mi volají, ptají se na lůžkový hospic. Ale my říkáme, že zatím bohužel pomůžeme jen s terénem nebo doma u vás. Lůžkový hospic ještě není," doplňuje ředitelka.

Stavební společnost má na dostavbu lůžkového hospice už jen osm měsíců. Důstojné podmínky pro nevyléčitelně nemocné a umírající nabídne ve 28 pokojích už v létě příštího roku.

Eva Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme