Střet zájmů na radnici v Semilech

29. březen 2005

Radnice měst se potýkají s problémem, který se jmenuje střet zájmů. O co jde? Novela zákona o střetu zájmů a několika dalších zahrnula mezi tak zvané veřejné funkcionáře i zastupitele pověřených měst 3. stupně. Na ně se teď vztahují stejná pravidla jako třeba na poslance či senátory.

Milan Brunclík: Ředitelka mateřské školky a ředitelé Domu dětí, základní školy a nemocnice. Ti všichni se dostali podle novely několika zákonů do střetu zájmů. Jako vedoucí městských příspěvkových organizací nesmí být současně zastupiteli. Věra Smetanová ale rezignovat odmítá.

Věra Smetanová: Protože moji voliči mi řekli, ať zůstanu. Pokud ten zákon opravdu se jeví jako, že není dobrý, tak je potřeba, aby se vláda zamyslela nad tím, jaké zákony vydává a to je právě ta zpětná reakce toho, že neodstupujeme a čekáme, že ta vláda na to nějakým způsobem zareaguje.

Milan Brunclík: Ani Jaroslav Vávra dobrovolně složit mandát nechce.

Jaroslav Vávra: Teďka je to prostě hra o čas. Já vím, že to všecko není postaveno úplně přesně na právním základě, ale myslím si, že kdo rezignoval hned, tak že to je krok ukvapený. Přece neměli bychom se smiřovat na úrovních zastupitelstev s tím, že je špatný zákon. Měl by o tom parlament dostat signál.

Milan Brunclík: S tím ale nesouhlasí zastupitel a povoláním právník Jan Farský. Říká, že zákony, byť se mohou jevit jako špatné, je potřeba dodržovat. Navíc ke střetům zájmů podle něj v zastupitelstvu dochází často.

Jan Farský: Zastupitelé, kteří jsou zároveň ředitelé příspěvkových organizací, jednak rozhodují o svých penězích a mají oproti ostatním příspěvkovým organizacím tu výhodu, že jsou vždycky u zdroje a vždycky při jakýchkoliv zbývajících penězích jsou první, kteří se o ně můžou přihlásit. A myslím si, že jejich práce by měla spočívat v tom, že budou přesvědčovat 21 zastupitelů, relativně nezávislých zastupitelů svými argumenty a ne aby přesvědčovali a vzápětí pro to ještě hlasovali.

Milan Brunclík: Zastupitelé nakonec hlasovali o osudu svých 4 kolegů ve střetu zájmů. Většina zastupitelů se však hlasování zdržela a tak umožnila setrvání svých kolegů ve funkcích. Starosta František Mojžíš takový výsledek očekával.

František Mojžíš: Předpokládám, že ke konci měsíce obdržíme od ředitele Krajského úřadu výzvu k svolání mimořádného zastupitelstva. Na tom zastupitelstvu opět tento bod bude na programu jednání. Uvidíme, zda do té doby nenastane nějaký posun, co se týče centrálních orgánů, případně rozhodnutí soudu. Jinak nemyslím si, že by výsledek hlasování na tom mimořádném zastupitelstvu se nějak výrazně lišil od dnešního.

Milan Brunclík: Většině zastupitelů nevadí smysl novely zákona, který zpřísňuje pravidla působení tak zvaných veřejných funkcionářů. Vadí jim, že se pravidla mění uprostřed volebního období. Rozhodnutí neodvolat své kolegy ve střetu zájmů ale může způsobit městu potíže, například zpochybněním těch usnesení, o kterých zastupitelé ve střetu zájmů hlasovali.

Josef Matora: Já myslím, že ne, protože mandát stále trvá, takže do doby zániku mandátu, což může být ještě relativně dlouhá doba, by vše bylo v platnosti.

Milan Brunclík: Domnívá se tajemník semilské radnice Josef Matora. Legislativní odbor Krajského úřadu v Liberci má ale opačný názor a radnice na možné problémy upozorňuje. Kauza střetu zájmů tak zdaleka nekončí a to nejen v Semilech.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Milan Brunclík
Spustit audio