Studenti v Liberci si zahráli na politiky, absolvovali i simulované zasedání zastupitelstva

29. únor 2016

Místo běžné školní docházky se vybraní liberečtí studenti věnovali politice. Dvacet libereckých studentů z gymnázia Jeronýmova a ze zdravotnické školy se dva dny zabývalo zákony, debatami nebo vymýšlením podnětů, jak vylepšit město a jak jednat s opoziční stranou.

„První den studenti teoreticky probírali, jak funguje komunální politika,“ říká Tomáš Bazala, koordinátor programu, který vedl tým studentů. Zasvěcení mladých lidí do politiky předcházelo závěrečnému zasedání.

„Chtěli jsme je seznámit s tím, jak se budou moci jako občané zapojit do fungování obce, také jsme se byli podívat na reálné zastupitelstvo města Liberec, což bylo pro většinu studentů první přímé setkání s tím, jak funguje politika,“ dodává Tomáš Bazala.

Dvoudenní docházku na libereckou radnici završila dvacítka vybraných studentů z Liberce jednáním fiktivního zastupitelstva, kdy si sami studenti zahráli na politiky. „Je to zajímavé a formou hry, a tak si myslím, že nám to dá víc, než jen poslouchat přednášky,“ říká student Aleš Patrman, který se programu zúčastnil.

„Zastupitelé jsou normální lidé, se kterými se lze normálně bavit a o konkrétních záležitostech jako je třeba školství nebo doprava, toho vědí opravdu hodně,“ popisuje studentka Eva Rosenbergová své zážitky a dodává: „Docela mě to zaujalo, že o politické vysoké škole budu možná přemýšlet.“

autor: sas
Spustit audio