Svatoanenské dřevosochání přivedlo do Harrachova řezbáře z různých koutů země

25. červenec 2015

Motorovou pilou a také dláty vyřezávají z borovice vejmutovky sochy tamního vládce hor Krakonoše.

„Vládce hor by měl vítat návštěvníky Harrachova ve směru od Kořenova i z polské strany,“ říká paní starostka Eva Zbrojová. Krakonoš je totiž symbol Harrachova a příští rok sestoupí do krkonošského turistického centra už po sedmdesáté.

Miroslav Gros z Uhlířských Janovic, který si na chvíli odskočil od náročné práce s motorovou pilou, tvrdí, že každý Krakonoš je originál a každý z dřevořezbářů ho pojímá jinak. Někdo ho vnímá jako pohádkovou bytost, jiný jako nadpřirozený úkaz. On sám ho bere jako živého člověka.

Podle pana Miroslava musí mít uměleckou dřevořezbu člověk v sobě, měl by umět kreslit a mít prostorovou představivost. „Když vidíte, jak z kusu dřeva vzniká postava, má to hlavu, oči,duši, tak je to perfektní,“ říká dřevořezbář.

Stanislav Cibulka přijel z Chrudimska, řezbařinu čtyři roky studoval a tvrdí, že se učí pořád. Každé zatnutí do dřeva je podle něj jiné a mělo by být promyšlené. Jeho Krakonoš vypadá jinak, než jak ho známe z Večerníčku. Bude trochu baroknější, rozevlátější , víc dynamický.

Radek Pluháček z Bystřice pod Hostýnem dokonce řezbařinu vyučuje na nábytkářské škole. Jak prozradil, budoucí umělečtí truhláři a řezbáři mají zajímavé předměty, jako jsou dějiny umění nebo výtvarná kultura.

Radek se nechal inspirovat kresbou Krakonoše na internetu a motorovou a elektrickou pilu používá minimálně. Dotváří sochu dláty.

Stanislav Cibulka je rád, že se Harrachov připojil k městům jako je Desná nebo Liberec, kde se stala dřevořezbářská sympozia tradicí.

A je podle Radka Pluháčka dobře, že jejich Krakonoše uvidí tisíce lidí denně, ať už budou pouze horským centrem projíždět, nebo tam budou trávit víkendy a dovolené.

Na práci účastníků svatoanenského dřevosochání v Harrachově se přišla podívat spousta lidí. Paní Iveta z Prahy se už těší, že až přijede v zimě na lyže, bude ji ve směru od Kořenova jeden z těch Krakonošů vítat.

Práci řezbářů v Harrachově obdivují diváci

Hotové sochy si mohou návštěvníci tohoto krkonošského střediska prohlédnout od soboty 13 hodin.

Spustit audio