Švédové znovu obléhají hrad Trosky v Českém ráji

30. červenec 2016

Na tento víkend (30. a 31. července) se vrátili na hrad Trosky Švédové – stejně jako za Třicetileté války se rozhodli ho obsadti. Po oba víkendové dny se tam proto strhne několik bitev.

Uvádí se, že Švédové hrad skutečně vyplenili. Ale nebudou jen řinčet meče a střílet muškety a děla. Bude se také tančit a hrát. Program začíná v sobotu i v neděli v 10 hodin dopoledne.

Zábavný i poučný program začíná v sobotu i v neděli v 10 hodin dopoledne a trvá až do půl páté. „Bude připomínat poslední dobytí hradu roku 1448, kdy hrad vypálili Švédové," upřesňuje kastelán Trosek Lubomír Martínek mladší. Podle něj se přesně neví, kolikrát byl hrad dobyt. Dokonce se dokonce uvádí, že ani jednou. Proč?

Jan Žižka hrad nedobyl, pouze zvenčí vypálil věž Babu. A když přitáhli Švédové, tak byl hrad již opuštěn a nešlo tedy přímo o dobývání.

Hrad Trosky

Zato víkendoví návštěvníci si dobývání užijí naplno. Dorazí kolem třiceti vojáků a tanečnice a v předhradí je připraven dobový jarmark. Program se bude opakovat v jakých si smyčkách během celého dne.

„Začínat to celé bude přednáška o zbraních, po té bitva a následně oslavné tance a to se bude opakovat celý víkend," říká Martínek.

Hrad Trosky je otevřený sedm dnů v týdnu, ve čtvrtek dokonce s prodlouženou večerní prohlídkou. Trosky letos v létě žijí navíc bohatým víkendovým programem. Týden po vyplenění švédským vojskem (6. a 7. srpna) obsadí hrad čerti. Slavnosti nabídnou čertovské divadlo, kejklíře z pekel, tance kolem pekelných ohňů a další čertoviny.

Spustit audio