Sychrov opět po roce ovládli muži v kiltech, konaly se tam už šestnácté Skotské hry

21. srpen 2016

Muže v kiltech, skotskou vesnici, dudáky i šest-a-dvacetiletou whisky mohli návštěvníci vidět a ochutnat na zámku Sychrov na Liberecku. Zámecký park totiž už po šestnácté ovládly Skotské hry. Organizátoři si před lety vybrali zámek pro Skotské hry hlavně proto, že bývalí majitelé - rod Rohanů - byli spřízněni se skotským královským rodem Stuartovců.

Skotské hry to jsou pořádní chlapi v klasických suknicích, tedy kiltech, tradiční pokrm haggis, whisky a skotské tance. Ty pozoroval pan Petr Malý z Turnova. „To je srdeční záležitost. Takovým tím prvním stimulem byla první cesta do Skotska, kdy sem měl pocit, že se vracím domů.“ Pan Malý na sobě měl kilt a u sebe tradiční skotskou brašnu – sporran. Ten byl z tulení kůže a zdobený rytinami.

Na Skotské hry přišla i paní Marie Pichová z Prahy. I ona na sobě měla tradiční skotský oděv. „Můj přítel má tatínka ze Skotska, tak jsme k tomu přilnuli.“ Na skotské kultuře se jí nejvíc líbí originalita.

Co se na hrách jedlo a pilo, prozradil organizátor Skotských her Václav Rout. „Tradiční skotské jídlo je haggis neeps and tatties. To je skotský národní pokrm vzdáleně připomínající český prejt. Je skopový a podává se se šťouchaným tuřínem a šťouchanými bramborami. Máme tady cranachan, což je skotský desert. Je to kalorická bomba, má několik tisíc kalorií. Vezměte si plný pohár hustě našlehané smetany s whiskou, maliny, opražené ovesné vločky a máslovou sušenku.“

Pan Václav Rout nemohl být oblečený jinak, než v kiltu. „Kilt je skotský národní kroj, který nosí pouze muži. Je to osm metrů vlněné látky a nosím se pod ním pravé rodinné stříbro. Nosí se podkolenky, podvazky a Sgian Dubh. Což je vlastně nůž, který je za tou podkolenkou.“ Nůž ale naší redaktorce neukázal. „Ve Skotsku se říká, že když se ten nůž vytáhne, měla by téct krev.“

autor: Eva Malá
Spustit audio