Téměř 5 000 rolí toaletního papíru nakoupil Liberecký kraj v elektronické aukci. Ušetřil tak tisíce

20. listopad 2015

Liberecký kraj dnes (20.11.) koupil v elektronické aukci toaletní papír. Nebylo to poprvé, kdy se v budově krajského úřadu v Liberci nakupovalo online a kdy se čekalo na nejnižší s ceny s napětím podobnému tomu, které panuje na burze. V minulosti se dražily výhodné tarify od mobilních operátorů nebo energie, dnes hygienické potřeby.

Martina Šťastná se svým týmem v zasedací místnosti krajského úřadu nakupuje pro elektronickou aukci poměrně nezvyklý sortiment - toaletní papír pro příspěvkové organizace, dnes konkrétně pro domy seniorů.

Plazmová televize v rohu místnosti, na kterou všichni upírají oči, slouží jako velká světelná tabule na burze. Žlutá a zelená políčka ukazují aktuální stav - zatím úsporu zhruba 17 % - ta ještě postupně během dvaceti minut, po kterou aukce trvá, pravděpodobně naroste.

V elektronické aukci se dá výrazně ušetřit

„My jsme na krajském úřadu zjistili, že máme úspory, proto jsme chtěli využít elektronickou aukci pro příspěvkové organizace. Uzavřeli jsme smlouvu tak, že si organizace mohou samy sjednat smlouvu a nakoupit si software, nebo, těm menším, které s tím nemají zkušenosti, děláme centrální nákup,“ vysvětluje Martina Šťastná.

Aukce je takovým malým adrenalinem, všichni napjatě očekávají, jaká číslovka bude tou konečnou v horním zeleném rámečku.

Liberecký kraj může nakupovat v elektronických aukcích buď sám pro sebe a své příspěvkové organizace, nebo právě organizace mohou nakupovat samy. Třeba Krajská správa silnic a Zdravotnická záchranná služba se už zapojily. V brzké době bude záchranka online nakupovat injekční stříkačky a lůžkoviny.

Aukce po dvaceti minutách finišuje. „Konec, tak bohužel do té třicítky nám kousíček chyběl, no 29, téměř 30 procent jsme ušetřili,“ konstatuje úřednice. Celková úspora díky online aukci nakonec byla 17.075 korun za 4.875 rolí toaletního papíru.

autor: sas
Spustit audio