Tisk látek starou technikou vyzkoušeli návštěvníci českolipského muzea

19. květen 2016

Prohlídkami pro návštěvníky zdarma oslavilo Vlastivědné muzeum v České lípě Mezinárodní den muzeí. K vidění byly přírodovědné, historické i etnografické expozice. Jedna z nich je věnovaná i takzvanému kartounkářství.

Kartounkářství, které se věnovalo zdobení látek, patří dnes už mezi zaniklá tradiční řemesla. Návštěvníci muzea viděli nejen staré formy na potisk látek a historické vzorníky, ale mohli si i vyzkouše, jak se potiskování textilu kdysi dělalo.

„Takto kdysi dělali soutisk dvou barev. Museli mít dvě formy," ukazuje návštěvníkům jedna z pracovnic muzea, co bylo principem kartounkářství.

„Abychom upozornili na práci formířů, dali jsme tam různé druhy starých forem,“ vysvětluje knihovnice muzea Magdalena Pujmanová. „Když jsme loni formy stěhovali, našli jsme starý původní regál, kam formy ukládali. Jsou tu vystavená nářadí, se kterým formíř pracoval, dokonce i válce, nebo tu máme i formu do perotiny. Zachovali jsme i tu práci tiskařů a máme tu vystavené dva vzorníky, které jsou velice vzácné," komentuje expozici.

„Toto je novější forma. Nejdéle fungující byla v České Lípě Rosenthalova kartounka a odtud je i tato forma. V této kartounce se dlouho udržoval ruční tisk, řekla bych, že to bude forma ze začátku 20. století. Jsou to spíš dotiskávací razítka," doplňuje Marie Pujmanová.

Děti si možnost vyzkoušet si potisk látek pochvalovaly: „Já tady na tu látku razím hroznové víno. Nejdřív se musí barvou natřít poduška, pak na to přitisknu razítko. Pak už tisknu na látku," říká jeden z malých návštěvníků muzea.

Vystavené jsou i dva vzorníky látek s potiskem. Muzeum má 16 takových vzorníků, celkem obsahují 13560 vzorů.

Spustit audio