Tramvajová doprava v Liberci letos slaví 120 let provozu

Tramvaje v Liberci ĺetos v létě oslaví 120 let. První z nich vyjela mezi železničním nádražím a Lidovými sady 25. srpna roku 1897. Toto výročí připomene i zajímavá výstava.

Ve čtvrtek 15. června začne výstava v Severočeském muzeu v Liberci, právě dnes má svoji vernisáž. Výstava představí třeba dobové fotografie, pohlednice nebo modely tramvají. Některé z fotografií uvidí zájemci úplně poprvé. A možnost budou mít až do 10. září.

Historie tramvají v Liberci V roce 1899 vedla trať v úseku Rochlice-Poštovní náměstí. Podle údajů Boveraclubu byla o pět let později byla prodloužena do Růžodolu. Na podzim roku 1912 se mohli cestující dostat na úpatí Ještědu do Horního Hanychova. Přibývaly pak i další tratě.

K vidění budou i předměty související s ovládáním tramvají nebo provozem – řídicí pulty nebo staniční sloupky. „Nejstarší staniční sloupek je z roku 1930. Máme tu řídicí pult z tramvaje a budou tu dvě televize, ve kterých se budou promítat dobové filmy s historickými záběry,“ říká Tomáš Krebs z organizace Boveraclub, která se věnuje renovaci vozů hromadné dopravy a taky historii tramvají a autobusů na Liberecku.

Vystavené budou i modely libereckých tramvají, které postavili nadšenci. Největší model na výstavě je ale zapůjčený přímo z Národního technického muzea. Jde o o model tramvaje K1 v měřítku 1:10, dlouhý je přes dva metry.

Známá a unikátní je i tramvajová trať mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou, přípravy na toto spojení začaly krátce po druhé světové válce, tramvaje ale vyjely až skoro deset let po jejím konci. Pravidelný provoz tam začal 1. ledna 1955. Po rekonstrukci z první poloviny sedmdesátých let trať do dnešních dnů zůstala jednokolejná.

autor: jch
Spustit audio