Tropické vedro v Česku. Chce to hodně krému a vody, doporučují lékaři

Meteorologové vydali výstrahu před vysokými teplotami a nebezpečím požárů pro Čechy a jižní Moravu. Platí od úterý do odvolání. Lékaři doporučují se před sluncem chránit a používat opalovací krémy s vysokým UV filtrem.

Důležité je podle lékařů i množství opalovacího krému. Lidé často používají málo. „Na centimetr čtverečný by měly být dva miligramy. Taková orientační hodnota – když máme 50mililitrovou lahvičku, tak by nám u rybníka určitě neměla vystačit týden, ale spíš dva až tři dny, pokud jsme celý den venku," říká dermatolog Petr Arenbeger.

Dermatologové taky doporučují použít krém půl hodiny před opalováním a každé dvě hodiny se znovu namazat. Důležité je také správné oblečení. Podle ředitele karlovarské záchranné služby Romana Sýkory se třeba senioři často oblékají ve vedrech špatně.

Záchranáři také varují, aby rodiče v žádném případě nenechávali své děti v zavřených autech. Během pár minut se v nich může zvednout teplota až na 70 stupňů Celsia.

Dostatek vody dejte taky vašim zvířecím miláčkům

Důležité vypít minimálně dva litry tekutin denně, netýká se to ale minerální vody.
„Když si dáte jednu třídecovou lahvičku minerálky za den, určitě neuděláte nic špatného. Na druhou stranu to, že se potíte, neznamená, že minerálky musíte vypít třeba 2,5 litru. Základem pitného režimu by opravdu měla být pouze voda," říká Pavel Suchánek z Fóra zdravé výživy.

Lékaři taky v tropických teplotách doporučují nejíst tučné a smažené potraviny, ale dávat přednost lehkým jídlům, ovoci a salátům.

Podobné rady dávají i veterináři majitelům psů a koček. Podle veterinářky Kateřiny Tandlerové je třeba dávat pozor i na zvířata doma. „Pokud je v domácnosti klimatizace, tak aby na ně přímo nefoukala. Můžeme třeba ochladit tlapky pejska nebo kočky. Moc se nedoporučuje dávat na ně chladné ručníky, to může zvířátku i ublížit," vysvětluje.

Horko, vedro, teplotní rekord, koupání, bazén
Spustit audio