Turistická stezka Čertova rokle na Českolipsku je kvůli popadaným stromům uzavřená

Popadané stromy ohrožují výletníky na turistické stezce Čertova rokle na Českolipsku. Z důvodu bezpečnosti je proto od Dolského Mlýna podél Dolského potoka až do Dřevčic zakázaný vstup do lesa. Kvůli nepříznivému počasí jsou některé stromy vyvrácené a zaklíněné přímo nad stezkou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stromy se v rezervaci nechávají svému osudu

Stromy se v rezervaci nechávají svému osudu | Foto: Pavel Halla

„Stezka byla poškozena lokální povodní ve čtvrtém kvartálu roku 2014 a 10. ledna 2015 dostala další ránu při větrné smršti. Vodou poškozené stromy padly přes stezku a zůstaly nakloněny nebo byly ustřiženy vrcholové zlomy někde v 15 metrech,“ ukazuje Martin Fuksa z Lesů České republiky.

Na jedné straně leží přes cestu vyvrácený obrovský smrk, na druhé straně je to podobné. Právě proto požádala lesní správa o zákaz vstupu do lesa z důvodu odstranění kalamity.

Přehrát

00:00 / 00:00

Turistická stezka Čertova rokle na Českolipsku je kvůli popadaným stromům uzavřená

„Vývraty se nacházejí nad stezkou a jsou velice nebezpečné jak pro návštěvníky, tak pro nás. Zpracování kalamity je v současné době prioritou,“ upozorňuje Fuksa.

Jen v ohybu cesty je vidět zhruba osm vyvrácených stromů, které se tam zaklínily. Podle Fuksy je na stezce takto polámaných stromů asi šedesátka. Odhaduje to na 40 kubíků dřeva.

„Teď jsme u prvního stanoviště, kde vedla lávka přes Dolský potok, a vidíme pouze zbytky drátokošů, které tu zůstaly po lokální povodni. Lávku voda odnesla o sto metrů níž,“ popisuje Martin Fuksa.

Špatný přístup na stezku

Dolský potok teď už jen zurčí. Koryto, které zůstalo vymleté po povodni, má šířku dva až tři metry. V okolí jsou kopce a údolí lemují i pískovcové skály. Lesníci tak budou mít problémy s přístupem. V plánu mají několik variant.

„Přístupová cesta je po korytě Dolského potoka. Tudy bychom šli s koněm, zhruba tři kilometry na místo kam se dostane traktor. Druhá varianta je z hřebenu rokle, kde jsou pole. Jde o to natáhnout lanovku a vytáhnout dřevo nahoru. Je otázka, jak se dohodneme se zemědělci, protože mají už zaseto,“ přibližuje Fuksa.

Po několika desítkách metrů už se po stezce nedá pokračovat. Přes cestu je další zával, který ale nelze překročit. Údolí je ucpané lávkami, které strhla voda, kmeny, chvojím i drátokoši. „Koryto bylo plné dva až tři metry. Bylo to hrozné,“ dodává Fuksa.

Přestože je na turistickou cestu z Dolského potoka špatný přístup, chtějí Lesy České republiky kalamitu zlikvidovat do poloviny května.


Zvětšit mapu

Tomáš Mařas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme