Turnov na Semilsku i přes nízkou kriminalitu investuje peníze do zvýšení bezpečnosti

23. leden 2015

V Turnově na Semilsku mají sice v porovnání s ostatními městy v Libereckém kraji nízkou kriminalitu, přesto tam ale dávají další peníze na zvýšení bezpečnosti. Letos chce město a policie i přes poměrně uspokojivou statistiku posledních týdnů udělat maximum opatření, aby se bezpečnost občanů ještě zlepšila.

„Pozitivní je to, že tu nebylo žádné vloupání do sklepů, žádná garáž, žádné odcizené kolo, žádné barevné kovy,“ konstatuje s radostí šéf turnovských policistů Milan Drahoňovský. Přesto ale tamní občany a samozřejmě i policisty něco trápí, zejména krádeže nafty z nákladních vozidel parkujících u staveb.

„Jakmile se vyskytne nějaká stavba, teď je to na Hrubém Rohozci kompostárna, tak tam jsou samozřejmě stroje, jejichž nádrže plné nafty jsou poměrně snadno dostupné pro pachatele,“ dodává Drahoňovský.

Aby stovky litrů nafty nelákaly zloděje na nově zahájené stavbě sportovního a rekreačního areálu v Maškově zahradě, budou policisté a strážníci areál víc hlídat a bude tam taky bezpečnostní kamera.

Přestože v Turnově a v okolních obcích není kriminalita ve srovnání s ostatními městy v Libereckém kraji vysoká, chtějí tam policisté a strážníci udělat další opatření, aby se ještě snížila.

„Na území, které máme svěřené, se odehrálo 550 trestních událostí. Jenom pro zajímavost, v celém libereckém kraji to bylo 12 300 a v celém okresu Semily 1400,“ říká policista.

Policistům se daří ročně objasnit téměř 60 procent trestných činů. Jejich práci by měli zefektivnit nové digitální kamery.

Šéf strážníků Luboš Trucka vysvětluje, v čem jsou lepší než analogové: „Když na operačním středisku mám jednoho strážníka, který sleduje 12 kamer 24 hodin, tak nestíháte jednotlivé kamery. Díky digitálním kamerám si ale může označit místo, které chce přednostně sledovat a v okamžiku, kdy do tohoto místa vstoupí osoba, tak se mu ozve akustický signál a on se může dění na té kameře přednostně věnovat.“

Turnovští strážníci teď nově začnou hlídat hrad Valdštejn, který je v lesích nedaleko Turnova. Na parkovišti bude kamera a bezpečnostní systém této památky technici připojí na pult centrální ochrany. Strážníci si už dokonce nacvičili, jak rychle se k Valdštejnu v případě alarmu dostanou.

„Zkoušeli jsme to a v noci jsme tam byli za osm minut,“ dodává Luboš Trucka. Podle něj by ale lidé neměli spoléhat jen na moderní techniku policie a sami by měli být pozornější.

Strážníci při dennodenním obcházení parkovišť před supermarkety zjišťují, jak třeba řidiči nahrávají zlodějům. Nacházejí třeba odemknutá vozidla s klíčky v zapalování. Strážníci pak majitele našli většinou v obchodě.

V poslední době zažili strážníci i úsměvné příhody. Osm řidiček nahlásilo policii, že jim zmizelo na parkovišti auto.

„Jedna paní přišla s pláčem, zhroutila se u nás na služebně, že jí někdo ukradl vozidlo s celým nákupem. To jsme pak našli o 50 metrů dál.“ Stejně tak strážníci i s přivolanými policisty objevili i další auta. Řidičky prostě při obíhání obchodů zapomněly, ve které ulici svůj vůz zaparkovaly.

Spustit audio