Turnov: Rozdělí se sloučené střední školy? Rozhodnou krajští zastupitelé

30. srpen 2016

Liberečtí krajští zastupitelé dnes budou od 16 hodin rozhodovat o opětovném rozdělení Obchodní akademie, Hotelové a Střední odborné školy v Turnově. Liberecký kraj před časem v rámci takzvané optimalizace školy sloučil. Teď ale krajští radní dospěli k názoru, že se sloučení škol různého zaměření nevydařilo.

Sloučené školy fungují stále ve dvou budovách ve Zborovské a Alešově ulici. Proti sobě stojí dva znesvářené učitelské sbory, studenti i rodiče. Na kraj i na turnovskou radnici chodí petice a policie řeší trestní oznámení. Pro krajské radní je to znamení, že by měli situaci řešit rozdělením.

Rozdělení – jediná šance, jak zachránit obchodní školu?

„Rozdělit školy by myslím všem vyhovovalo a je to podle mě jediná šance, jak obchodní školu zachránit,“ říká studentka Vendula Šmídová, která chodí do školy ve Zborovské ulici.

Student Michal Porš, který chodí do školy v Alešově ulici má opačný názor: „Když se školy rozdělí, bude málo učitelů. Pedagogové tak budou muset vyučovat i předměty, na které nemají aprobaci.“

Část zaměstnanců hrozí stávkou

Na sloučené škole už vznikly druhé odbory. Šéf nových odborů v Alešově ulici Marcel Fišera, a s ním více než dvě desítky zaměstnanců chtějí, aby školy zůstaly sloučené. Podle něj to zajišťuje lepší kvalitu výuky. Pokud krajští zastupitelé návrh rady kraje odsouhlasí a školy rozdělí, půjdou podle Fišery jeho odbory 1. září do stávky. „Na přesné formě stávky nejsme zcela dohodnuti a to, že vyhlásíme stávku, neznamená, že nebude postaráno o žáky.“

„Brát si studenty jako rukojmí považujeme za krajně neetické, naše škola Zborovská bude určitě fungovat,“ říká učitelka angličtiny Eva Špínová ze Zborovské, která je pro rozdělení škol, ale se stávkou nesouhlasí.

Na dnešní jednání krajských zastupitelů se chystají desítky studentů, učitelů a rodičů.

Spustit audio