Turnov: Rozepře o rozdělení sloučených středních škol pokračují

28. červenec 2016

Proti plánovanému rozdělení Obchodní akademie, Hotelové a Střední odborné školy v Turnově je část jejich zaměstnanců i někteří rodiče. Obávají se, že rozdělení škol, které teď fungují pod jednou hlavičkou, nepříznivě ovlivní jejich budoucnost. Řekli to libereckému hejtmanovi na včerejším (27. 7.) bouřlivém jednání ve škole v Alešově ulici.

Liberecký kraj sloučil školy v roce 2009. Stále ale fungují ve dvou budovách, v Alešově ulici je učiliště a ve Zborovské ulici Obchodní a hotelová škola. Vedení školy loni studenty i učitele bez vědomí kraje sestěhovalo do budovy v Alešově ulici.

Po velkých protestech zejména Obchodní a hotelové školy kraj rozhodl, že se do Zborovské ulice vrátí. Nicméně ve škole stojí proti sobě dva tábory a dokonce i dvoje odbory. Šéfem odborů, kde jsou většinou zaměstnanci z Alešovy ulice, je Marcel Fišera. Tito odboráři jsou proti rozdělení škol. „Jako větší a sloučená škola budeme stabilnější, a výuka tak bude kvalitnější,“ říká Fišera.

Pro rozdělení jsou odboráři ze Zborovské. Podle jejich předsedy Ondřeje Illicha mají učitelé pocit, že je vedení sloučené školy, které sídlí v Alešově ulici, znevýhodňuje: „Posledních šest let se většinou propouštěli pracovníci ze Zborovské, navíc nás tu nikdy nebylo tolik, jako na Alešově ulici.“

Hejtman neočekává, že by rozdělení mělo přinést nějaké problémy. „Situací se v radě kraje zabýváme dlouhodobě. Návrh na rozdělení škol na dvě považuji za krizové řešení,“ říká Martin Půta z hnutí STAN.

O rozdělení škol už rada kraje rozhodla. Koncem srpna o něm budou hlasovat krajští zastupitelé.

Spustit audio