Turnovské střední školy, sloučené před 6 lety, by se měly opět rozdělit

21. červen 2016

Tři střední školy v Turnově, které Liberecký kraj před lety spojil v jeden subjekt, by se měly znovu rozdělit na dvě instituce. Důvodem jsou osobní spory, které podle vedení kraje zhoršují situaci.

Rozdělení na samostatné odborné učiliště a obchodní akademii spolu s hotelovou školou by mělo zamezit dalším sporům mezi tábory studentů, učitelů i rodičů dětí.

„Je to krok, který jde proti trendu slučování, ale my jsme testovali šest let sloučení těchto subjektů do jednoho a ukázalo se, že pro studenty a pro fungování bude rozdělení lepší než pokračování současného stavu,“ vysvětluje důvodu návrhu na znovu rozdělení škol v Turnově hejtman Libereckého kraje Martin Půta z hnutí Starostové a nezávislí.

Dodává také, že bude potřeba, aby školy spolupracovaly s městem. Ze strany vedení radnice vůle je, slibuje nezávislý starosta Tomáš Hocke.

„Chceme nabídnout slevu na nájmu budovy ve Sborovské ulici a pomoci, aby to řešení po stránce finanční nebylo tak bolestné. I podle toho, jak vnímám veřejné mínění v Turnově, si myslím, že je to krok správným směrem.“

Důvody pro a proti sloučení

Ředitelka spojených škol Milena Lednejová byla podle svých slov od začátku proti slučování tří subjektů do jednoho.

„Nesouhlasila jsem a až následně jsem zjistila, proč byly školy spojeny. Zatímco já jsem hospodařila s kladným hospodářským výsledkem, tak samostatná obchodní akademie a hotelová škola měla finanční problémy, a to byl jeden z důvodů pro sloučení. Druhý důvod byl i očekávaný pokles žáků.“

Na druhou stranu se podle ní v průběhu let ukázalo, že spojení škol nebylo špatným rozhodnutím. A jako větší subjekt mohl pro studenty i pedagogy zajistit lepší servis.

„Tím, že jsme byli velká škola, jsme mohli vstupovat do různých projektů. Například na podzim 2015 vycestovalo 55 žáků se 4 pedagogy na studijní pobyt do Anglie, mohli jsme pořídit 120 počítačů do učeben, každý učitel má pracovní notebook, pravidelně vysíláme žáky do Anglie a do Irska,“ vypočítává Lednejová.

O tom, jestli se školy opravdu rozdělí na učiliště a obchodní akademii s hotelovkou, budou rozhodovat v srpnu krajští zastupitelé.

autor: sas
Spustit audio