Učil se od Emila Filly. Jeho obrazy jsou k vidění v centru Liberce

Liberecké Centrum Vlasty Buriana připomíná malíře Dalibora Matouše. Umělce, který se narodil v roce 1925 na Jilemnicku a část svého života strávil v Turnově. Velký milovník kubismu, ale i přírody byl i výborným lyžařem. Jak by taky ne, když jeho otec lyže vyráběl. Talentovaný malíř nesměl od roku 1968 vystavovat, vystoupil totiž z Komunistické strany. V Liberci Dalibora Matouše možná pamětníci znají díky rozměrnému kovového reliéfu na zdi při vstupu do budovy bývalých Pozemních staveb.

„Dílo je možná i podvědomě inspirováno přírodou – Českým rájem, Jizerskými horami, Podkrkonoším, kde otec tyto obrazy tvořil,“ říká Vlasta Matoušová, dcera výtvarníka Dalibora Matouše, který byl žákem Emila Filly. „Vzpomínal na něj s velkou úctou. V Turnově působil ve výtvarné umělecké komisi, ale od roku 1968 nemohl vykonávat svou profesi.“

Jeden z obrazů malíře Dalibora Matouše, které jsou k vidění na výstavě v Centru Vlasty Buriana

Necelá dvacítka obrazů Dalibora Matouše je instalovaná ve dvou místnostech, mají dokonce i své názvy. Výstava obrazů je v Centru Vlasty Buriana k vidění až do 11. října. Rodina Dalibora Matouše připravuje u příležitosti 25. výročí umělcova úmrtí další výstavu, a to v Pojizerské galerii v Semilech.

Výstava obrazů Dalibora Matouše
Obraz Dalibora Matouše
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio