Ukrajinští kynologové skládali v Heřmanicích zkoušky ze speciálního výcviku psů

17. květen 2016

Tři ukrajinští kynologové dnes v Heřmanicích na Frýdlantsku skládají zkoušky z výcviku ve vyhledávání tabákových výrobků. Tamní středisko služební kynologie Celní správy je jediné v zemi, které má mezinárodní certifikát a může tak kurzy pro zahraniční kolegy pořádat.

Kynologové se svými služebními psy prošli tříměsíčním výcvikem. S českou metodou, kde se na první místo klade poslušnost služebního psa a učení formou hry, se ve své praxi setkali poprvé.

„Jsme navyklí na to, že psi značili škrábáním, kousáním, zkrátka aktivním způsobem, tady se učíme něco úplně jiného,“ říká kynolog Konstantin Forsjuk a dál popisuje své zážitky z výcviku: „Psi neštěkají, neničí auta, ani to zboží, je to úplně nové a super, líbí se mi, že tady si se psy i hrajeme.“

Kynolog Jan Pleskač z heřmanického střediska služební kynologie učil už desítky psovodů a jejich svěřenců: „Začalo to Lotyšskem v roce 2006, bylo mnoho ruských kurzů, jižní Amerika a další zajímavé státy – Izrael, kde víme, že ty bezpečností složky jsou na velice dobré úrovni,“ říká.

Pro ukrajinské psovody nebyla priorita poslušnost psa, důraz kladli na vyčenichání tabáku. Čeští psovodi jim ale ukázali, že poslušnost je základ.

autor: Eva Malá
Spustit audio