Umění kaligrafie se můžete učit v Semilech

Kaligrafie neboli krasopis je v poslední době čím dál oblíbenější. Je to v podstatě umění, které se rozvíjelo stovky let v Číně, Japonsku, a teď i ve Spojených státech a Evropě. Láká taky zájemce v severních Čechách. Na kurz kaligrafie jsme zajeli do Waldorfského lycea v Semilech.

Kaligrafie má vliv i na hormony. Přináší meditaci a vnitřní klid. Beate Langer, lektorka kaligrafie

„I když mi to moc nejde, dělám to hrozně ráda, působí mi to potěšení,“ říká s úsměvem Dana, která se právě soustřeďuje na správný švih tužkou, aby docílila ladného tvaru písmene. Lektorka Beate Langer z německého Stutgartu ,která před časem v Semilech učila a čeština jí díky tomu jde teď skvěle, dává Daně za pravdu. Kaligrafie je umění, které uklidňuje. „V podstatě to má vliv i na hormony, je to i meditace a vnitřní klid,“ říká Beate Langer.

Kaligrafie se rozvíjela v různých kulturách. V Asii, zejména v Číně znamená jeden znak v podstatě celé slovo nebo dokonce myšlenku. Země, kde sepíše latinkou, si lidé musí vystačit s menším počtem znaků, výtvarně je lze ale zajímavě zpracovat. Právě západní kaligrafii učí paní Beate. „To je moderní abeceda, kterou vynalezla jedna Američanka. Jsou tři geometrické vzory – půlkruh, obdélník a trojúhelník. Z toho se sestaví všechna písmena,“ vysvětluje lektorka.

Pomůcky nezbytné k umění kaligrafie dává lektorka svým žákyním k dispozici

Děvčata si na kurzu pěstují nekonečnou trpělivost, obkreslují písmena podle předloh. Beate dává děvčatům k dispozici celý arzenál pomůcek. „Cvičíme tady perem a gelovkou základy písmen, aby vznikl švih, který potřebujeme,“ popisuje. Kaligrafie se hodí ale i na vytváření ozdobných papírů, do kterých můžete zabalit dáreček pro své milované.

Kaligrafie je umění, můžete se ho naučit i v Semilech
Kaligrafie je umění, můžete se ho naučit i v Semilech
Spustit audio