Umírající zdravotnictví? Protestující lékaři dnes symbolicky navléknou černé pásky

Praktičtí lékaři v Česku na dnešek 10. října ohlásili stávku. Zapojí se do ní i někteří lékaři v Libereckém kraji. Co jim vadí a za co chtějí bojovat?

Praktičtí lékaři a ambulantní specialisté si na dnešek naplánovali protestní akci. Chtějí protestovat proti rostoucí byrokracii a podfinacování praxí. K celorepublikové výzvě se připojí také někteří lékaři v Libereckém kraji – ve všech bývalých okresech v celém regionu. Stávka bude ale jen symbolická.

Páska na paži

Lékaře, kteří se k výzvě připojí, pacienti poznají podle černé pásky. Tu si chtějí dát praktici dnes během ordinování na paži a symbolicky tak upozornit na podle nich umírající zdravotnictví. Označení „umírající“ není náhodné, ve Žlebech na Čáslavsku dnes mají doktoři uspořádat symbolický pohřeb zavírané ordinace.

Nesouhlas s pojišťovnami

Praktickým lékařům se nelíbí, že úhrady jejich práce ze strany zdravotních pojišťoven mají příští rok stagnovat a vadí jim, že ministerstvo přidává hlavně nemocnicím. Podle organizátorů protestu je to ale jen jedna z věcí, kvůli které jdou praktičtí lékaři a ambulantní specialisté do odboje.

Protestovat chtějí taky proti nadměrné administrativě. Lékařům také vadí – v Liberci nám to potvrdila šéfka sdružení praktických lékařů, Zuzana Kofferová – plánované povinné zavedení elektronických receptů, které podle nich není dobře připravené.

autoři: sas , Tomáš Mařas
Spustit audio